Медия без
политическа реклама

Румъния изпраща ПВО и още F-16 по-близо до Дунав

В района се изпращат още постове за наблюдение и патрули

30 Септ. 2023
БГНЕС архив

Заради зачестилите атаки с руски дронове срещу украински пристанища Румъния премества системите си за противовъздушната отбрана по-близо до дунавската си граница.

Страната изпраща допълнителни военни постове за наблюдение и патрули. В района са изпратени и четири допълнителни американски изтребителя F-16 и е разширена зоната забранена за полети, съобщава БНТ.

Армията е построила две бомбоубежища в дунавското село Плауру, което се намира срещу украинския град Измаил.

Един румънски кораб все пак е пострадал по време на руския обстрел на украинското пристанище Рени на река Дунав, съобщи румънското външно министерство.

При няколко инцидента край Плауру бяха открити части от руски дронове.

Генералният секретар на НАТО, както и румънските власти заявиха, че няма индикации атаките с дронове да са били насочени срещу Румъния, но ги определиха като "дестабилизиращи".

Румъния съобщи, че е много вероятно и през нощта срещу събота въздушното ѝ пространство да е било нарушено от руски дрон. Очевидци в района на Тулча твърдят, че са забелязали летящ обект. Полицията претърси зоната, но не откри парчета от летящ апарат.

Русия удари с дронове украинското пристанище на река Дунав Измаил, което се превръща в ключова точка за износа на зърно от Украйна след провала на зърнената сделка и блокадата в Черно море.

Русия заглушава "активно и постоянно" GPS комуникациите на плавателните съдове в румънските териториални води, което създава рискове от възникване на сблъсък, а Румъния и НАТО трябва да се подготвят за дългосрочна конфронтация с режима на Руската федерация, заяви ден по-рано началникът на Генералния щаб на румънската армия ген. Даниел Петреску, цитиран от телевизия Диджи 24.

"Войната се върна в Европа. Това е една война, избрана от Русия, която за Украйна е война за национално оцеляване и борба за западните ценности. Не виждаме края на тази война в момента и докато се възхищаваме на съпротивата на украинското общество срещу руските атаки, трябва да се подготвим и ние за конфронтация в дългосрочен план с режима на Руската федерация", заяви генерал Петреску по време на Евроатлантическия форум за устойчивост, организиран в Букурещ от Евроатлантическия център за устойчивост.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Румъния, ПВО, дронове

Още по темата