Медия без
политическа реклама

Росен Желязков в Киев: Няма да ви изоставим

Председателят на НС говори пред Върховната Рада и обеща България да продължава да помага на Украйна

06 Февр. 2024
Росен Желязков с украинския си колега Руслан Стефанчук
Нова тв
Росен Желязков с украинския си колега Руслан Стефанчук

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и депутатите Даниел Митов, Иво Мирчев и Станислав Анастасов пристигнаха на визита в Киев във вторник, която бе организирана при засилени мерки за сигурност.

Първата спирка от официалното посещение на българската делегация беше Върховната Рада, където Желязков разговаря с украинския си колега Руслан Стефанчук, предаде Нова тв.

След това председателят на парламента произнесе реч пред украинските депутати. „В навечерието на втората година от руската агресия срещу Украйна, днес аз съм тук, за да изразя възхищение от безпримерния героизъм на украинците. И да заявя безусловната подкрепа и съпричастност на моята страна към каузата на Украйна”, каза Желязков в словото си.

Той подчерта, че днес страната плаща „болезнено висока цена в човешки животи, за да защитава ценностите на свободата и демокрацията”. „Застрашената съдба на всеки украинец застрашава съдбата на всеки един от нас. Затова няма да се уморим да повтаряме: Бъдещето на свободния демократичен свят е невъзможно без свободата за украинския народ”, каза още председателят на НС.

Той потвърди подкрепата на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и увери, че страната ни ще продължава да помага, колкото е необходимо. Желязков каза още, че София е готова да участва в следвоенното възстановяване на атакуваната държава.

„Ние сме напълно ангажирани и ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че следващите поколения никога няма да станат свидетели на такива зверства”, заяви председателят на НС. „Ние няма да ви изоставим, докато Украйна не си върне живота”, завърши речта си Желязков.

Речта на Росен Желязков няколко пъти беше прекъсвана от бурни аплодисменти на украинските депутати, разказва и БНТ. Украински народни представители от двете страни на залата разпънаха българския флаг.

След срещата на четири очи председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук благодари на българския парламент и на българския народ за огромната подкрепа, която оказват на Украйна. “Решенията за предоставяне на военна и хуманитарна помощ са от огромно значение за нас и никога няма да бъдат забравени”, заяви още Стефанчук.

Речта на Желязков пред Върховната Рада е третата на чуждестранен гост тази година - през януари обръщение имаше британският премиер Риши Сунак, а преди това и председателят на латвийския парламент Дайга Миериня. От тази трибуна е говорила и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола

Последвайте ни и в google news бутон