Медия без
политическа реклама

Републиканците искат бързо да пратят 17,6 млрд. долара за Израел

04 Февр. 2024
Майк Джонсън
BGNES/EPA
Майк Джонсън

Шефът на Камарата на представителите - републиканецът Майк Джонсън, съобщи, че ще внесе през следващата седмица в Камарата на представителите закон, с който само на Израел се отпускат 17,6 млрд. долара за спешно финансиране. 

Джонсън съобщи това въпреки че в момента в Сената се очаква да се постигне съгласие по общ пакет, който да включва средства за сигурността на границите в допълнение към искането на президента Байдън за допълнително финансиране в размер на 106 млрд. долара за Украйна, Израел, хуманитарни каузи и други въпроси.

В писмо, изпратено до колегите си републиканци в събота, Джонсън разкритикува изключването на мнозинството от Камарата на представителите на тези преговори в Сената и заяви, че те не се движат достатъчно бързо, за да помогнат на Израел във войната му срещу Хамас.

"Докато Сенатът изглежда готов най-накрая да публикува текста на своя допълнителен пакет след месеци на преговори при закрити врата, ръководството му е наясно, че като не е включило Камарата на представителите в преговорите си, елиминира възможността за бързо разглеждане на каквото и да е законодателство", предупреди Джонсън.

"Като се има предвид, че Сенатът не успява да внесе своевременно съответното законодателство, както и опасните обстоятелства, пред които е изправен Израел, Камарата на представителите ще продължи да бъде водеща. Следващата седмица ще разгледаме и приемем чист, самостоятелен допълнителен пакет за Израел", добави той.

Очаква се лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър да проведе гласуване следващата седмица по законопроекта за допълнително финансиране на сигурността по границата. 

Републиканците поискаха строги промени в граничната и имиграционната политика в замяна на подкрепа на средства за Украйна - въпрос, към който все повече депутати на Тръмп се отнасят предпазливо. Искането на Байдън за допълнително финансиране включва около 60 млрд. долара за подпомагане на Киев да отблъсне руската инвазия. 

Но Джонсън и десетки членове на неговата конференция подсказаха, че вероятно ще се противопоставят на компромиса. Повечето от тях сигнализираха, че няма да приемат по-малко от мерките в H.R.2 - това е законопроекта на РП в Камарата на представителите за границите, който демократите нарекоха "недействащ". 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

САЩ, Украйна, Израел, помощ

Още по темата