Quantcast
Рекорден ръст на случаите с COVID-19 се регистрира по целия свят | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Рекорден ръст на случаите с COVID-19 се регистрира по целия свят

Русия ще достави 50 млн. ваксини срещу коронавирус на Бразилия
Обновена
4 249
 Илияна Кирилова

Рекорден ръст на новозаразени с COVID-19 е констатиран по целия свят. На много места се регистрира буквално скок при увеличаване на случаите на новозаразени. Това се случва 6 месеца след като СЗО дефинира епидемията от новия коронавирус като пандемия и едновременно с това твърдеше, че тя може да бъде овладяна.

По онова време заразените бяха 120 000 души, а 4200 бяха починали от COVID-19, като основно тези жертви бяха в град Ухан в Китай. Шест месеца по-късно има вече 28 милиона потвърдени случая на зараза в света и над 900 000 смъртни случая. Според университета "Джон Хопкинс" повечето случаи на инфекция са регистрирани в САЩ. Според университета броят на заразените хора към днешна дата е 28 047 828, от тях 906 195 души са починали, 18 849 981 са се възстановили. Повечето случаи на инфекция (6 395 603) са регистрирани в Съединените щати, следвани от Индия (4 465 863) и Бразилия (4 197 889).

- Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ) официално потвърди споразумение с бразилския щат Баия за доставка на 50 млн. дози от руската коронавирусна ваксина "Спутник V", предаде РИА Новости.

"РФДИ и щатът Баия (Бразилия) подписаха споразумение за сътрудничество за доставка на до 50 милиона дози от руската ваксина "Спутник V", първата в света регистрирана коронавирусна ваксина, за Бразилия. Очаква се доставката да започне през ноември 2020 г., при условие че бъде одобрена от регулаторните органи на Бразилия, като се вземат предвид резултатите от изпитанията след регистрацията", се казва в прессъобщението, цитирано от БГНЕС.

Руският фонд вече съобщи за споразумение за 32 млн. дози "Спутник V" също и с Мексико, като доставките на ваксината се очаква да започнат също през ноември.

- Франция регистрира рекорд от почти 10 000 нови случая на COVID-19 през последните 24 часа преди ключовата среща за вземане на правителствено решение за засилване на мерките срещу пандемията, съобщава Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Длъжностните лица са все по-загрижени от големия брой инфекции във Франция, въпреки, че броят на загиналите и приетите в реанимация са далеч от високите стойности, регистрирани през март и април. Министерството на здравеопазването заяви, че за денонощие са регистрирани 9843 нови коронавирусни инфекции - най-големият брой от началото на мащабните тестове, като само вчера са били открити и потвърдени 71 нови клъстера.

През последната седмица са преброени почти 50 000 нови случая при един милион проведени теста. Делът на положителните тестове сега се е увеличил до 5,4%. Деветнадесет души са загинали през изтеклото денонощие, а общият брой на жертвите във Франция е достигнал 30 813, добавиха от министерството.

Френските министри и здравни експерти ще се срещнат утре, за да решат какви мерки са необходими, като президентът Еманюел Макрон се зарече, че ще дадат ясна представа на обществеността какво може да се очаква през следващите седмици. "Трябва да бъдем възможно най-прозрачни и ясни", каза Макрон. "Трябва да бъдем взискателни и реалистични, без да се поддаваме на каквато и да е паника", допълни той.

Правителството може да се наложи да стане по-строго в някои области относно налагането на мерки за спиране на заразата, каза той, въпреки че засега това не е официална позиция.

Има опасност от "много бърз, експоненциален ръст на вируса на някои места”, каза правителствен експерт, визирайки Френската Ривиера и Прованс.

- Гърция регистрира най-големия си дневен ръст за цялата пандемия, общо 372, за първи път над 300 от началото на епидемията, а още четирима души са починали, съобщава БГНЕС.  Броят на пациентите, свързани към устройства, също се е увеличил, от 46 вчера, днес е 49 души. От новите случаи над 100 са свързани с добре познат клъстер, т. е. завод за преработка на храни в Северна Гърция.

По отношение на географското разпространение на новозаразените, отново, най-много са в Атика, по-широкия регион на Атина, по-точно 133 случая. 27 от новите случаи са открити сред туристите.

От началото на епидемията са регистрирани общо 12 452 случая на Covid-19, а 297 души са починали. 

- Рязко увеличаване на случаите са регистрирани в Обединените арабски емирства. Заразените с вируса са над пет пъти повече в сравнение с миналия месец. Досега през този месец са се заразили 930 души, като до 10 август заразените през миналия месец са били 179.

Това е най-високата стойност за този период през последните четири месеца, заяви Фарида ал Хосани, говорителка на здравните власти на ОАЕ. "Тези, които не спазват превантивните мерки, независимо дали са отделни хора, магазини или ресторанти, ще бъдат държани отговорни", каза тя.

Хосани съобщи, че 12 процента от заразените този месец са хора, дошли от чужбина. Останалите са се заразили с вируса на семейни събития, на работното място или при други събирания. "Сред тях са както щастливи събития като сватби и годежи, така и погребения", посочва говорителката.

- Британското правителство заяви, че отново включва Португалия и добавя Унгария към списъка си с изискване за карантина заради коронавируса, тъй като се стреми да ограничи нови случаи на COVID-19 от чужбина.

"Данните показват, че трябва да премахнем Португалия (с иазключение на Азорските острови и Мадейра), Унгария, Френска полинезия и Реюнион от списъка на коридора за пътуване, за да запазим всички в безопасност“, написа министърът на транспорта Грант Шапс в Туитър.

Новите ограничения, изискващи всички пристигащи от страните да се самоизолират за 14 дни, ще влязат в сила от 03:00 GMT в събота.

- СЗО смята, че пандемията на COVID-19 може да бъде поставена под контрол в рамките на няколко години, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС. Организацията също така отбеляза, че по време на пандемията коронавирусът не е станал по-заразен.

Световната здравна организация (СЗО) не знае кога ще приключи пандемията на COVID-19 (заболяване, причинено от новия коронавирус). Тя твърди, че има основания да се смята, че човечеството ще може да поеме контрола над тази болест в рамките на няколко години. Такъв отговор е бил даден на кореспондента на ТАСС в пресслужбата на организацията, коментирайки шестте месеца, които изтичат на 11 септември, откакто СЗО призна огнището на коронавирусна инфекция в света като пандемия.

"В момента не знаем кога пандемията ще приключи, но вярваме, че е възможно с глобални усилия и използването на съвременни технологии тази пандемия да бъде поставена под контрол в рамките на няколко години", заяви пресслужбата на СЗО, подчертавайки, че страните трябва да са "съсредоточени върху четири приоритета: предотвратяване на интервенции, които биха могли да разпространят инфекцията, създаване на среда, в която хората могат да се "защитят", поддържане на основни здравни услуги и защита на уязвими групи от населението, включително възрастни хора и хора с хронични болести".

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

28 ОКТОМВРИ

28.10.2020

690
Франция възстановява режима на изолация

28.10.2020

1681 6
Ту-154 извърши последния си граждански полет

28.10.2020

1064 6

Коментари

mi6osp.

Курортният сезон приключва с масово посещение на морето от тези, които в последния момент са се решили, а учебната година започна на много места в света.

Това създава условия за масови заразявания. 

пенико

При нас (Чикаго) учебната година започна на 24ти Август, но училищата изобщо не са отваряли - всички ученици са на "дистанционно" обучение.

Някои други детайли: ДМВ (т.е. КАТ) работи само по телефон и поща. На лекар или за медицинско изследване - само след предварителна уговорка, поне една седмица предварително ....слава богу не ни се е налагало да търсим Бърза помощ за да видим и там ли искат записване. Щатската полиция не работи с граждани от Март месец (не отговарят даже на емейли и телефонни обаждания) .......за да запазели здравето на хората?!?!? Дъщерята си сменява работата и от новото място й искат отпечатъци на пръстите, но няма къде да и ги вземат.....параграф 22.

Средния внук е 1ви клас и му е трудно (все още срича), т.е. трябва му помощ и съдействие от възрастен, (както предполагам и на повечето 1во класници). Веднага се намериха организации/фирми, които събират групи по 10-15 деца за учебното време под надзора на възпитател. Естествено срещу "прилично възнаграждение".  Крайна сметка: училищата затворени, учителите си взимат заплатите, а родителите плащат допълнително при положение, че средното образование по закон е безплатно - затова е с най-висока % ставка в данък собственост? 

Последно: най-големия внук е 5ти клас. Питах го оня ден как върви школото. А той (цитирам) ми  отгговори: Дядо, това е глупава работа. Преди имахме няколко учителки по различни предмети. Сега са само 2. Едната  е по литература, но ни преподава и математика, а там хич не я бива, защото ни говори само за неща дето сме учили в 3ти клас. 2рата е по компютри, но досега само ни е казала как се пуска компютъра и как се старира Уиндоус....ами нали ние ако ние не знаем как, няма да можем да се свържем с нея? Карат ни да играем гимнастика пред компютъра - пускат видео и трябва да повтаряме каквото сме видяли, а учителката ни гледа дали го правим добре :-). Мисли на 11 годишен от 21 век, а аз си мисля за качеството на обучението......

Извинявам се ако съм досадил, просто сподели лични наблюдения. Като цяло: за нормалните хора и тук "тюрлю гювечът" е добре забъркан .....

 

Foton4ik
снимка на Foton4ik
Требе се подклажда огъня! Инак йок милиарди за харчене.
Sine_metu

Прави впечатление мълчанието на Китай.

Дзопино

китай оня ден празнува победата над коронавируса...

икономиката бумти, бълва стоки.

Очертава се фееричен срив за запада ....

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Мълчи не Китай, а вестника:

 

President Xi confers top honors on 4 heroes for outstanding contribution in COVID-19 fight

 

Experts also said that China, which first reported coronavirus, has provided a satisfactory answer sheet for the world to see, as the country's schools have reopened and travel has resumed. "The individuals who were honored are problem solvers who gave the world confidence through their experience and methods and solutions that helped defeat the virus," said Wang Guangfa, a leading Chinese respiratory expert at Peking University First Hospital in Beijing.

https://www.globaltimes.cn/content/1200213.shtml

 

Другото Дзопино го е казал.

Basilisk

И това е в края на лятото. Като вземат всички да кихат и кашлят през зимата, ще настане една чудна паника.

Rattrack

И какво стана сега? Навсякъде в Европа има увеличение с изключение на Швеция.

Шведите отчетоха завчера 180 новозаразени при 10 млн население, а датчаните, дето се хвалеха колко добре се справят заради мерките при 5 млн население - 330 за същия ден. 

perperushka

Това зависи от усърдието, с което работят лабораториите.

Интервал

Срещу медийни пандемии ваксина няма. Важното е поне по 2-3 Цовит проповеди да има дневно, че иначе може да не се разбере кога дошла Втората вЪлна.

пенико

Тази статия и другите от последните дни за рязък скок на заразените, преведени на моя език казват: След месец - два, когато се явят и "нормалните" за сезона грипове ни чака мноого яка карантина, сегашната ще е като "Пеят медени звънчета"....Дано да бъркам.

perperushka

Ако искате да подкрепите независимата и качествена журналистика в “Сега”,
можете да направите дарение през PayPal

Искате дарения, но премахвате коментари, които не изнасят на спуснатите директиви? 

Aniki

За пореден път ще посоча, че регистрираните случаи не са на Ковид-19. Става въпрос за положителни ПВР тестове за коронавирус. Ковид-19 е заболяване. За диагнозата му е необходимо малко повече от положителен ПВР тест. Тестовете не са и никога не са били диагноза.

hamel

Да оставим таа работа на докторите (медицинските). Иначе става малко чапаевски - "Начи само буржуите могат да лекуват!" не, буржуите, а образованите!

Aniki

Коя работа пич? Отразяването на новината? Това което съм написал е елементарно. Не трябва да си медицинско лице, за да го знаеш. Всеки правил си изследване може да прочете какво пише най-долу на изследването.

Гочу
снимка на Гочу

👍

Гочу
снимка на Гочу

И къде са ви медицинските доктори в седянката? Нещо ги натирихте от доста време насам

mi6osp.

Прави впечатление мълчанието на Китай. 

 

Китай работи, победил епидемията и няма време за приказки. 

 

Вашингтон пост: Участието на Китай в световната търговия бележи огромен скок. За месеците април - август 2020 Китай е осъществил 20% от световната търговия. За сравнение през 2019 - 13.2%, през 2018-12.8%.

Nashenec

За ковида ще продължи да се говори и да се обяснява колко е зле. И това си има сериозни икономическа и управленски причини. ето няколко от тях:

1. Ковидът е начин да се забрани на хората да се събират и да изразяват груповото си недоволство срещу политиците. Примерът с демонстрация в Германия от преи седмица -две е показателен - хората са искали да изразят несъгласие с политиката на правителството, но им се забранява защото нямало да са на нужните разстояния от 1.5-2 м.

2. Ковидът се използва като претекст за налагане на социални техники за разединяване и отчуждаване на хората. Приказката за чупенето от силния на единична пръчка и на куп си я знаем.

3. Електронните медии рязко покачиха важността си в режим на ковид. Така, който ги владее той промива мозъците. Я вижте как при нас кой предложи да купи две телевизии и 4 радиа. А и с кой е свързан този същия? 

4. Ковидът реши проблема с многото пари на хората по банките. Със затварянето на малкия бизнес за услуги и с ограничаването за директно продаване от малки производители, огромно количество живеят вече основно на спестяванията си. И те се топят ужасно бързо. Добавете към това вече реализираните от банки отрицателни лихви по депозити (т.е. вие си плащате, че парите ви са в банка) и всичко е ясно - хората продължават да не искат да живеят само с подаянията, наречени "кредити". А това е опасно, защото финансово независимите (даже и частично) могат да си позволят да мислят и да изискват от управляващите. 

5. Когато ззапочна вълната с джендърството се говореше, че очакваната печалба от продажбата на артикули в тази нова зона са око;о 1.2-1.5 трилиона. Преди няколко дни беше отчетено, че ковидът е довел до продажби на специфични стоки (защити, тестове, консумативи, хигиена и повистване, ...) за над 800 млрд. досега. Така че, ако го продължат още 6 месеца - ето как ще се мине трилиона.

6. За печалбата от нови лекарства няма да говоря. А и новата ваксина и тя ще добави поня 2-3 трилиона.

 

Най-лошото на ковида за сегашната социална система е разбиването на митовете:

1. Мит за лекарската помощ - даже и у нас ковидът доведе до съществено намаляване на смъртността от други болести. Ясно е, че част се дължи на преписването на всеки умрял на ковида, ама поне 40 % се дължи на ограничаване на честите посещения на пациентите при джипитата. И това вече се опсъжда "под сурдинка" в лекарските среди. Защо ли се случва така?

2. Патоанатомите доста вече пишат, че следите по дробовете на умрели с ковид са резултат не от ковида, а от лекуването на сложните пневмонии - следите били характерни за прилагане на непрекъснато интубиране или терапия с повишен кислород. Тези неща не били лоши, но не били панацея защото са травмиращи. Знам как някой ще ми "скочи" за това, но патоанатомите не крият такива неща.

xantip

Извинявайте,ама сте написали пълни глупости-всичко в стил "конспиративна теория".Забравили сте да споменете Бил Гейтс и "чипирането".

Гочу
снимка на Гочу

👍

perperushka

Вид: Масочник обыкновенный. Семейство: привито- чипированных. Среда обитания: широко распространён на всей территории Европы, России и Азии, благодаря программе "Идиот без границ" распространился почти везде. Существо очень осторожное, редко покидает жилище в поисках пропитания, но может быть агрессивен по отношению к людям, особенно когда сбивается в стаи. Масочник обыкновенный неприхотлив, исполнителен, безприкословен, выполняет все пожелания и приказы, легко поддается дрессировке, но искренне считает себя свободным и даже человеком. Особенности: не способен логически мыслить, наблюдать и анализировать - очень важно, для напоминания тем, кто пытается им что-то объяснять.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш