Медия без
политическа реклама

Река Урал почти потопи 230-хиляден град в Русия

06 Апр. 2024
Гражданите ще бъдат евакуирани дори принудително
Гражданите ще бъдат евакуирани дори принудително

Над 700 души са евакуирани от домовете им в руския град Орск, ден след като река Урал повиши нивото си, като наводни крайречни села и причини скъсването на бент, съобщи Mинистерството на извънредните ситуации на Русия, цитирано от Ройтерс. В момента нивото на реката е почти 9 метра, допълни БТА. Орск се намира на 270 километра от Омск, където също има наводнение, но по-малко. Следственият комитет образува дело за немарливост при строежа на бента, за който са похарчени 1 милиард рубли. 

Спасителните екипи са евакуирали вече над 2000 души от града с население от 230 000, разположен близо до руската граница с Казахстан. Наредено е всички да напуснат домовете си. Който отказва, ще бъде евакуиран принудително, гласи съобщението на МВР. 

Видеозаписи, публикувани от министерството, показват как спасители помагат на жителите, облечени в спасителни жилетки, да се качат в спасителни лодки.

В момента в Орск са наводнени над 2400 жилищни сгради и 3065 дворa, съобщи ТАСС. В центровете за временно настаняване са настанени 257 души, от които 76 деца.

Според оперативните служби в града са открити телата на трима души, причината за смъртта им се установява, но е известно, че единият от тях преди това е отказал да се евакуира.

В същото време пресслужбата на регионалното правителство ТАСС съобщи, че две тела са били открити при обхождане на район, който вероятно е бил наводнен в Стария град на Орск. По предварителна информация смъртта им не е свързана с удавяне.

Така броят на жертвите на наводнението засега се изчислява от властите на три. Правителството на Оренбургска област отрече да има четвърти загинал, информация за който се появи по-рано в канали в "Телеграм".

Вчера местните власти в Оренбургска област в планината Урал, където се намира и Орск, призоваха жителите на крайречните селища да се евакуират след скъсването на дигата. 

Агенциите цитират местната прокуратура, според която бентът на водоема е поддал поради лоша поддръжка.

Според служител от спасителните служби за едно денонощие обемът на водата, изхвърлена от язовир "Ахтубинск", се е увеличил три пъти. Бреговете се укрепват и се решава въпросът за по-нататъшни инженерни работи. От оперативните служби добавиха, че се обменя информация с Министерството на извънредните ситуации на Казахстан, предаде ТАСС.

Редица руски области в Сибир и Урал и погранични райони в съседен Казахстан бяха наводнени през последните дни.

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев каза, че наводнението може да е най-голямото природно бедствие по мащаб и въздействие в страната му от 80 години насам.

Ключови думи:

Орск, Омск, наводнение

Още по темата