Quantcast

Медия без
политическа реклама

Разузнаването на САЩ не успя да докаже, че ковид е изпуснат от лаборатория

Няма безспорни доказателства за тази хипотеза, пише в разсекретен от Байдън доклад

24 Юни 2023
БГНЕС

Американското разузнаване публикува снощи доклада си за потенциален лабораторен произход на вируса SARS-CoV-2. SARS-CoV-2 е причинителят на COVID-19, който промени живота ни преди 3 години. Докладът бе разсекретен наскоро от президента Джо Байдън и публикуването му се очакваше с голям интерес, тъй като в американските медии редовно излизат сведения, че вирусът е изпуснат от китайска лаборатория и американското правителство знае това - любима теза на Републиканците. Публикуването му съвпадна с поредна такава публикация - на "Уолстрийт джърнъл", който даже обяви имената на трима служители на лаборатория в Института по вирусология в Ухан като нулевите пациенти на пандемията.

Заключенията в доклада няма да зарадват привържениците на теории на конспирацията - най-общо цялата разузнавателна общност на САЩ не е успяла да установи, въпреки задълбочените проучвания, пряко доказателство, че вирусът е изтекъл от лаборатория. "Нямаме индикация, че работата на Института по вирусология в Ухан е включвала вируса SARS-CoV-2 или негов близък предшественик, нито някакви преки доказателства, че в лабораторията е имало инцидент преди пандемията, който би могъл да я причини", пише в доклада, който е само четири страници (секретни остават приложенията му, в които са описани детайлно разследванията).

Според ЦРУ и още една разузнавателна агенция не е възможно да се установи точният източник на ковид пандемията, тъй като и двете основни хипотези - лабораторен произход и заразяване на човек на пазара за диви животни в Ухан, разчитат на предположения или взаимно противоречащи си сведения. Съветът за национално разузнаване и още четири служби смятат, че вирусът е пренесен от заразено животно на човек по естествен път. Според министерството на енергетиката и ФБР лабораторен инцидент е най-вероятната причина за първото заразяване на човек с вируса SARS-CoV-2, макар и да дават различни доводи за това. Тук е любопитно да поясним, че министерството на енергетиката има отношение към въпроса, тъй като под неговата шапка оперират 17 национални лаборатории на САЩ във всякакви области, като наред с ядрената енергия сред тях са разчитане на човешкия геном и медицински изследвания.

Почти всички агенции преценяват, че SARS-CoV-2 не е бил генетично модифициран, макар че някои от тях смятат, че липсват достатъчно данни за категорично заключение. Всички агенции единодушно изключват варианта вирусът да е бил разработван като биологично оръжие.

По отношение на нулевите пациенти, в доклада също липсват категорични заключения, че е имало такива в лабораторията на института. Неколцина служители на института се разболяват през есента на 2019 г., като част от симптомите им отговарят на COVID-19, но тези симптоми не са достатъчни, за да бъде поставена диагноза COVID-19, пише в доклада (това са същите хора, които "Уолстрийт Джърнъл" назова като нулеви пациенти на пандемията). Тази информация нито потвърждава, нито отхвърля едната или другата хипотеза за произхода на вируса, защото симптомите могат да се дължат на редица заболявания, а част от тях не съответстват на COVID-19. Нямаме сведения, че сред тези служители има хоспитализирани заради симптоми, отговарящи на COVID-19, пише още в анализа.

 

Ключови думи:

ковид, пандемия, COVID-19

Още по темата