Медия без
политическа реклама

Ранени при трагедията в Румъния може да се лекуват в България

27 Авг. 2023
Рано тази сутрин районът на инцидента изглеждаше така
Рано тази сутрин районът на инцидента изглеждаше така

Двама души загинаха и 57 пострадаха при две експлозии в станцията за втечнен пропан-бутан в румънския град Креведия, близо до Букурещ. 10 души са в тежко състояние. Сред ранените са 39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи.

Създадена е организация по приемане на част от пострадалите в болници в България, съобщиха от нашето министерство на здравеопазването. Първоначалната заявка е била да поемем 8 ранени, но впоследствие броят им се е увеличил. Изразяваме готовност да окажем помощ на 17 човека, като 7 от тях могат да бъдат хоспитализирани във Военномедицинска академия във Варна, 6 в „Пирогов“ и по двама в „Свети Георги“ в Пловдив и в „Медика - Русе“. Всички пострадали са в тежко състояние с над 50% изгаряния“, съобщи министърът на здравеопазването Христо Хинков. По думите му ранените ще бъдат транспортирани с хеликоптери от румънска страна, които ще кацнат на летищата в София, Варна и Русе, откъдето ще бъдат хоспитализирани с наш транспорт.

Впоследствие се оказа, че идеята 17 души да се лекуват в България е българско предложение, което е дошло в резултат от молба на Румъния. До момента страните членки на ЕС, които са предложили помощ в отговор на молбата на Румъния, са Австрия - 3 души, Белгия - 2 души, България - 17 души, Дания - 2, Германия - 14, Италия - 8, Норвегия - един, Швеция - 4 души, съобщава телевизия Диджи 24. 

Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила съобщи, че осем пациенти, които са били ранени при експлозиите в станцията за втечнен пропан-бутан в Креведия, ще бъдат прехвърлени за лечение в чужбина, предаде Аджерпрес. Рафила уточни, че те ще бъдат изпратени в болници в Австрия, Германия и Норвегия. 

Новинарският сайт Зиаре уточнява, че осем души са пострадали при първата експлозия, а 50 - при втората.

При първата експлозия, в бензиностанция, огънят се е разпрострял до две цистерни и близка къща, уточнява Зиаре. Разпоредена е евакуация на хората в радиус от 300 метра, като движението на автотранспортни средства е било преустановено, информираха от румънския Генерален инспекторат за извънредни ситуации (IGSU). 25 коли на противопожарната служба са пристигнали на място за потушаване на огъня. Четирима души са били интубирани, след като са претърпели тежки изгаряния според данните на здравното министерство.

Последвала втората експлозия - в станция за втечен газ, като при нея пострадали 26 пожарникари, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Раед Арафат, който отговаря за извънредните ситуации.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата