Quantcast
Радев даде на Скопие ключ за отваряне на вратата на ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Радев даде на Скопие ключ за отваряне на вратата на ЕС

РС Македония трябва да спре тормоза на своите граждани с българско самосъзнание
Обновена
20 158
 БГНЕС

Президентът Румен Радев даде на РС Македония ключ за отваряне на вратата за преговори с Европейския съюз.  "Уважението към свободата на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание е ключ към европейската интеграция на страната", каза той вчера на XVI-я стратегически форум в Блед, Словения. Той остави на втори план другите условия от исторически и културен аспект, които правителството на Бойко Борисов изтъкваше на първо място като основание за вето преди началото на преговорите и които бяха неразбираеми за останалите европейски държави.

„За съжаление през последните години нашите отношения с Република Северна Македония бяха вкарани в задънена улица, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция, България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори и точно поради тази причина очакванията за компромис от страна на България растат непрекъснато“, напомни президентът.

Този път на международния форум в Словения, която е ротационен председател на ЕС, българската позиция бе формулирана по-ясно, за да се разбере, че РС Македония не е готова за преговори поради неспособност да спази един от най-важните европейски критерии - уважаването на правата и равното третиране на всички граждани. „Ние сме особено загрижени за спазването на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, а това е ключът към постигане на напредък в процеса на разширяването – уважение към свободата на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, които в продължение на десетилетия са били преследвани и дискриминирани заради своето българско самосъзнание“, заяви българският държавен глава. По думите му това е и реален показател, който ще докаже, че Република Северна Македония е извървяла пътя на реформите и уверено е преодоляла наследството от тоталитарното югославско минало. „Затова призовах и нашите европейски партньори натискът да не бъде само върху България, тъй като има неща, които трябва да се свършат от страна на Република Северна Македония и те са във фундамента на ЕС. Това са европейските ценности за гражданските свободи“, каза още президентът.

Румен Радев посочи и какви знаци очаква България, за да разбере, че Скопие коригира своето поведение: „Очакваме не само ясни правнообвързващи механизми, но и да видим изкореняване на езика на омразата и на превратната представа за България от учебниците, музеите, паметниците, медиите и дори от политиката на най-високо ниво в Република Северна Македония. Държавният глава подчерта също така, че България е открита за диалог и е готова да окаже помощ на югозападната ни съседка, така че по-бързо да покрие Копенхагенските критерии за членство в ЕС.

Служебното правителство и президентската институция полагат системни усилия за възстановяване на диалога с политическото ръководство на РС Македония на най-високо ниво, както и за отстояване на позицията на страната ни пред европейските партньори, увери Радев. Той укори Скопие за приетата през юли в неговия парламент резолюция, която циментира неизпълнението на двустранния договор за приятелство и добросъседство.

Въпреки това Радев благодари на македонския президент Стево Пендаровски и министър-председателя Зоран Заев за възстановяването на  диалога на най-високо ниво, „за да търсим приемливо, устойчиво във времето решение, което да гарантира правата най-вече на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание“.

Европейската перспектива на РС Македония беше във фокуса и на срещите на българския президент с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, както и със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс.

Ключови думи:

Румен Радев, Македония

Още

Заради ЦИК избухна спор за правомощията на президента

26.10.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2704
ЦИК отхвърли покана за среща от президентството

25.10.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4840
Правителството не отстъпва от новите ковид мерки

24.10.2021

Обновена

6599