Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин пристигна в Китай да заздрави "безграничното партньорство"

Руският президент ще участва във форума "Един пояс, един път"

17 Окт. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Президентът на Русия Владимир Путин слиза от самолета на летището в китайската столица Пекин.

Руският президент Владимир Путин пристигна тази сутрин в Пекин, където бе посрещнат от китайския си колега Си Цзинпин, съобщиха руските информационни агенции. Десет години след като вдигнаха тост за зараждащото се приятелство с водка и торта, Си и Путин търсят по-нататъшно задълбочаване на "безграничното партньорство" между двете страни. Двамата президенти споделят силна лична връзка, като Си нарича руския си колега "най-добър приятел", а Путин него - "надежден партньор".

Самолетът на руския лидер кацна малко в Пекин преди 9:30 ч. местно време (1:30 ч. по Гринуич тази нощ). Това е първата му визита в голяма световна сила след началото на военната инвазия в Украйна през февруари 2022 г., посочва Франс прес. Руският президент ще остане в китайската столица два дни - днес и утре, предаде БТА.

Работният график на Путин в Китай ще е доста натоварен. Първия ден от визитата си руският лидер ще посвети на двустранни срещи с колегите си, които вземат участие в III международен форум на инициативата "Един пояс, един път". Планирани са разговори на Путин с президента на Виетнам - Во Ван Тхъонг, с премиера на Тайланд - Сретха Тхависин, с президента на Монголия - Ухнаагийн Хурелсух, и с президента на Лаос - Тонглун Сисулит.

Освен това утре Путин ще вземе участие заедно с китайския президент Си Цзинпин и неговата съпруга Пън Лиюан в церемонията по официалното посрещане на ръководителите на делегациите на страните участнички във форума на инициативата "Един пояс, един път".

Основните прояви на форума ще се състоят утре в Дома на народните събрания на площад "Тянанмън". Путин ще вземе участие в церемонията по неговото откриване, отбелязва ТАСС. Също утре ще се състоят руско-китайски преговори, след което Путин ще продължи поредицата от двустранни разговори в рамките на форума. Планирани са разговори на руския лидер със служебния премиер на Пакистан - Анвар ул Хак Какар.

В края на визитата си в Китай се очаква Путин да даде пресконференция, в която ще обобщи резултатите от посещението си, посочва ТАСС.

ОРБАН ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ПИСТА

Унгария никога не е искала да се противопоставя на Русия, а да установи тесни връзки, заяви днес премиерът Виктор Орбан пред руския президент Владимир Путин в коментар, излъчен чрез преводач по руската държавна телевизия, предадоха Ройтерс и БТА.

Орбан каза на Путин, че Унгария се опитва да спаси двустранните контакти на фона на по-широкото международно напрежение, докато двамата лидери се срещаха в Китай преди началото на международния форум на инициативата "Един пояс, един път".

В разговора с Орбан Владимир Путин посочи: "Независимо от факта, че в днешните геополитически условия възможностите за поддържане на контакти и развитие на отношенията са много ограничени, все пак може да предизвика само удовлетворение фактът, че отношенията ни с много европейски държави се поддържат и развиват. Една от тези страни е Унгария", каза Путин на Орбан по време на телевизионната среща.

Унгарският премиер имаше среща и с китайския държавен глава Си Цзинпин. Си заяви на Орбан, че той е "приятел" на Китай и че двете страни трябва да подобрят отношенията си, в знак на все по-тесни връзки, дори когато европейските държави се стремят да се освободят от рисковете, свързани с Китай, предаде Ройтерс.

Под управлението на Орбан от 2010 г. насам Унгария все повече се доближава до орбитата на Китай, който е важен партньор в търговията и инвестициите. Това контрастира с други държави от ЕС, които обмислят да се диверсифицират от Китай и да станат по-малко зависими от втората по големина икономика в света.

В един от най-значимите проекти в рамките на инициативата на Си "Един пояс, един път" Китай предложи по-голямата част от финансирането, необходимо за изграждането на железопътна връзка между Будапеща и Белград - огромно начинание, което беше критикувано заради разходите и липсата на прозрачност.

"Смятаме ви за приятел", каза Си на Орбан. "Вие активно подкрепяхте съвместното изграждане на "Един пояс, един път" и допринесохте за насърчаване на висококачественото развитие на сътрудничеството по "Един пояс, един път".

Като ясен знак за подкрепата на Унгария за Китай, тя блокира изявление на ЕС, в които се критикува китайският закон за сигурност в Хонконг, който според поддръжниците му е необходим за поддържане на реда след масовите антиправителствени и антикитайски протести през 2019 г.

Още по темата