Медия без
политическа реклама

Путин предлага да храни безплатно африканците, но срещу рубли

Срещата на високо равнище Русия-Африка в Санкт Петербург започна при понижен интерес

27 Юли 2023Обновена
Двудневният форум Русия-Африка започна днес в Санкт Петербург с голяма реч на руския президент Владимир Путин
ЕПА/БГНЕС
Двудневният форум Русия-Африка започна днес в Санкт Петербург с голяма реч на руския президент Владимир Путин

През следващите месеци Русия е готова да доставя безплатно зърно на особено нуждаещи се африкански държави и е в състояние да замени храните от Украйна за Африка, увери руският президент Владимир Путин на Руско-африканския икономически и хуманитарен форум в Санкт Петербург. Днес там започна втората среща на високо равнище Русия-Африка, която в сравнение с първата среща в Сочи през 2019 г. привлече значително по-малко държавни и правителствени ръководители. Участват 19 държавни глави от 49 записали се държави - над два пъти по-малко отколкото преди четири години.

Обещанието за безплатни доставки на храни се отнася до малки количества в сравнение с реалните нужди на континента, а в по-общ план Путин призова страните по-активно да преминат към разплащания в национални валути. Той представи в изопачен вид проблема със спрените по вина на Русия зърнени доставки от Украйна. Според него Европа е изяла украинските храни, очаквани от Африка.

В рамките на сделката от Украйна са изнесени общо 32,8 млн. тона зърно, от които над 70% са отишли в страни с високи и средни доходи, включително в Европейския съюз, каза той. Същевременно на Етиопия, Судан, Сомалия и редица други държави се падат по-малко от 3% от общия обем - по-малко от 1 млн. тона.

Русия увери, че е в състояние да замени украинското зърно както на търговска основа, така и под формата на безвъзмездна помощ за най-нуждаещите се страни в Африка. "Особено след като се очаква тази година отново да имаме рекордна реколта", похвали се руският президент.

Москва е готова да предостави на африканските страни 25-50 хил. тона зърно безвъзмездно през следващите три-четири месеца. Става дума за доставки за Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република, Еритрея. "Ще осигурим и безплатна доставка на тези продукти до потребителите", обеща Путин, който е отговорен за възпрепятстването не на десетки хиляди, а на милиони тонове зърно за Африка.

Друг жест на щедрост бе заявлението му, че Руската федерация е готова да доставя безплатно на африканските държави руски торове, блокирани в европейските пристанища. Но от 262 000 тона такива торове са изпратени само две пратки: 20 000 тона за Малави и 34 000 тона за Кения. 

Очертава се парадоксална картина, заяви безсрамно Путин: от една страна, западните държави възпрепятстват доставките на руско зърно и торове, а от друга, лицемерно обвиняват Русия за настоящата кризисна ситуация на световния пазар на храни.

"За по-нататъшното разширяване на целия спектър от търговско-икономически връзки е важно да се пристъпи към по-енергични финансови разплащания по търговските сделки в национални валути, включително в рубли, настоя той. "Москва е готова да работи с африканските страни за развитие на финансовата им инфраструктура, за свързване на банковите институции към създадената в Русия система за финансови съобщения, която позволява трансгранични плащания, независимо от налаганите от западните системи ограничения."

За прокарване на рускката пропаганда Москва предлага "да се проучи възможността за създаване на училища в Африка, в които да се преподават предмети на руски език". Освен това Путин настоява "да се работи за създаването на общо информационно пространство в Русия и Африка, в рамките на което да се излъчва обективна, безпристрастна информация за събитията, протичащи в света, за руската и африканската аудитория". Той каза, че в момента се работи по откриването на представителства на водещите руски медии в Африка: информационната агенция ТАСС, "Россия Сегодня", телевизионния канал RT, VGTRK и "Российская газета", които се смятат за най-гласовити изразители на неговата пропаганда.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТ ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "шепа дарения за някои страни" няма да променят към добро драматичния ефект на края на зърнената сделка, позволяваща безопасния износ на украинско зърно през Черно море. АП припомня, че президентът на Русия Владимир Путин обеща, че свободното за безмитна търговия руско зърно "ще замени украинското зърно".

Ройтерс посочва, че цените на пшеницата в световен мащаб са се повишили с 10 процента в последните десет дни, откакто Русия излезе от черноморската зърнена сделка (на 17 юли - бел. ред.), сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година. След оттеглянето си от споразумението Москва започна да обстрелва украински пристанища и инфраструктурни обекти, използвани при износа на зърно на Черно море и на река Дунав.

"Ясно е, че когато изтеглиш от пазара милиони и милиони тонове зърно, това ще доведе до повишаване на цените", каза Гутериш.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Африка, Русия

Още по темата