Медия без
политическа реклама

Путин нареди само руското пенливо вино да се казва шампанско

В отговор Moet Hennessy спряха вноса на своите продукти в страната

03 Юли 2021
Вече само руското "игристое" (на снимката в кадър от филма "Ирония на съдбата или честита баня") ще има право да се казва шампанско, независимо че за останалия свят това име е запазено за продуктите от френската област Шампан.
Вече само руското "игристое" (на снимката в кадър от филма "Ирония на съдбата или честита баня") ще има право да се казва шампанско, независимо че за останалия свят това име е запазено за продуктите от френската област Шампан.

Производителят на шампанско Moet Hennessy (Moet & Chandon, Dom Perignon, Veuve Сlicquot и др.) временно спря доставката на своите продукти за Русия. Това съобщава руската редакция на Би Би Си, позовавайки се на писмо от компанията до руските й партньори. Причината е в това, че преди ден закон забрани на чужденците да използват понятието "шампанско" в Русия.

Както е посочено в писмото, прекратяването на доставките на шампанско се дължи на изменения във федералния закон "За регулиране на алкохолните напитки", които бяха приети от Държавната дума и одобрени от Съвета на федерацията по-рано тази седмица. Руският президент Владимир Путин подписа законопроекта на 2 юли, отбелязва РИА Новости.

Законопроектът, одобрен от президента, въвежда допълнителни изисквания за лозаро-винарските продукти. По-специално, документът изключва понятието "шампанско" и позволява използването му само по отношение на "руското шампанско", произведено в страната.  „И задължава производителите на шампански вина от френския регион Шампан да преименуват своите продукти на "пенливо вино", добавят от Moet Hennessy.

Както следва от писмото, промените в законодателството ще наложат на компанията да извърши повторно сертифициране на пенливи вина, за да промени категорията и етикета на продуктите. Компанията уточни, че производителите на шампанско все още не са потвърдили готовността си да променят категорията на шампанските вина за руския пазар.

Moet Hennessy е част от най-големия производител на луксозни стоки в света - LVMH.

Според "Ведомости" в Русия се внасят около 50 милиона литра вносни пенливи и шампански вина годишно, от които 13% са шампанско от Франция.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата