Медия без
политическа реклама

Путин: Лъжа е, че бомбардираме Киев и други градове

Макрон предупреди, че най-лошото в Украйна тепърва предстои

03 Март 2022
Според Путин Харков изобщо не е бомбардиран, защото военните се целят само във военни обекти
ЕПА/БГНЕС
Според Путин Харков изобщо не е бомбардиран, защото военните се целят само във военни обекти

Твърденията, че има ракетни обстрели и бомбардировки на Киев и други украински градове, са лъжа и елементи от антируската дезинформационна кампания. Това е заявил руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, цитиран от пресслужбата на Кремъл. Според него руските военни унищожават само военни обекти и населението на Украйна изобщо не е заплашено. “За окупация на Украйна не може и дума да става”, подчертал Путин.

 

Путин подробно анализирал вчерашното обръщение на Макрон към французите и не се съгласил с много от тезите. Особено се обидил от определението, че е лъжа, че Русия води борба с нацизма в Украйна”. “По този повод бяха дадени аргументирани пояснения за съществената роля на неонацистите в държавната политика на Киев”, съобщават от Кремъл. Путин укорил Макрон, че нищо не казва за саботажа на Минските договорености от страна на Украйна и премълчава многогодишния геноцид по отношение на мирните жители на Донбас.

“Задачите на специалната операция ще бъдат изпълнени, а опитите да се спечели време чрез удължаване на преговорите ще доведат само до това, че в нашата позиция ще се появят допълнителни искания към Киев”, обобщава Кремъл.

Русия не е жертва на агресия - тя е агресор

Путин се е подразнил особено много от следните думи на Макрон в снощното му телевизионно изявление от Елисейския дворец: "Президентът Путин избра войната. Тази война не е конфликт между НАТО и Запада, от една страна, и Русия, от друга страна. Русия не е нападната, тя е агресор. Още по-малко тази война е борба срещу нацизма, както я представя безпомощната пропаганда. Това е лъжа, обида към историята на Русия и Украйна, към паметта на по-възрастните хора в нашите страни, които са се борели рамо до рамо срещу нацизма".

В днешния телефонен разговор Макрон е казал на Путин, че “лъже сам себе си”, съобщава Ройтерс, позовавайки се на неназован френски източник. Той повторил, че в Украйна няма нацистки режим. Френският президент е останал с впечатление, че най-лошото тепърва предстои. “Путин е решен да стигне докрай. Целта му е да постави под контрол цяла Украйна”, смята източникът.

Макрон е предупредил Путин, че войната ще струва скъпо на страната му. “Русия ще бъде изолирана, отслабена и под санкции за дълго време”, казал френският президент.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата