Медия без
политическа реклама

Протестиращите атакуваха кметството в Белград

Сръбският президент Александър Вучич нарече недоволните “главорези”

25 Дек. 2023Обновена
Протестиращите се опитаха да нахлуят в кметството в Белград
Baza
Протестиращите се опитаха да нахлуят в кметството в Белград

Няколко хиляди души се събраха в центъра на Белград тази вечер за пореден протест срещу манипулациите на президентските избори в Сърбия, които бяха спечелени от коалицията на президента Александър Вучич с 47,36% от гласовете. Привържениците на опозиционното движение "Сърбия срещу насилието" настояват резултатът да бъде анулиран.

Недоволните се опитаха да нахлуят в кметството, където заседава местният общински съвет и се помещава Републиканската избирателна комисия, но бяха спрени от полицията, която използва сълзотворен газ, за да овладее ситуацията.  Напрежението се покачи още повече, след като някой хвърли димка сред протестиращите. Задържани са няколко души. Според портала Kurir демонстрантите са хвърляли и горящи фойерверки по сградата.


Президентът на Сърбия Александър Вучич направи извънредно обръщение към нацията, в което благодари на чуждите разузнавателни служби, че са го предупредили за опита за "цветна революция". Той нарече протестиращите “главорези” и обеща всички да бъдат арестувани. Според него на площада са били около 2500 души и не става дума за никаква революция. Вучич обаче свика спешно заседание на Съвета по сигурността.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич благодари в тв ефир на руските спецслужби за предупреждението за готвещите се безредици. Тя твърди, че е споделила информацията с "няколко чужди посланици," но те я обвинили "в разпространение на дезинформация, лъжа, за това, че вярваме на руските спецслужби и че всичко това е глупост". Сръбската полиция е задържала 38 участници в протестите. Над 30 полицаи са ранени, съобщи още Бърнабич.

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич каза, че щурмуващите правителствени сгради в Белград „лишават милиони сърби от правото да гласуват“. „Те не се интересуват от мира, те открито призовават към братоубийство. Сърбия не им е важна. Те я ​​презират. Но всички тези хулигани и суетни революционери трябва да знаят, че сръбските държавни органи са достатъчно силни, за да се справят с този опит за преврат“, каза Вучевич.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата