Медия без
политическа реклама

Приходите на Русия от петрол и газ рухнаха с 46%

От европейското ембарго върху руския нефт и нефтопродукти Москва губи по 300 млн. евро на ден

07 Февр. 2023Обновена

Приходите в бюджета на Русия от нефт и газ през януари са намалели с 46% в сравнение с януари 2022 г., съобщи руското Министерство на финансите. Това се равнява на 12 млрд. долара спад.

"Приходите от нефт и газ възлизат на 426 млрд. рубли и са намалели с 46% до януари 2022 г., което се дължи основно на по-ниските котировки на петрола сорт "Уралс" и намаления износ на природен газ", се казва в предварителната оценка за изпълнението на бюджета за януари 2023 г.

"Газпром" престана да публикува оперативни данни за обемите на добив и експорт на газ, съобщи Moscow Times. През 2022 г. те паднаха до историческия си минимум.

Досега газовата статистика се публикуваше два пъти седмично. За последно "Газпром" представи данни на 15 декември. Те показаха, че за двете седмици на декември добивът на газ е спаднал с 24% в сравнение със същия период на предходната година, а експортът е рухнал с 60%. Износът за Турция и европейските страни, които доскоро бяха най-крупните клиенти на компанията, е бил само 85 млрд. куб. м и е най-ниският в историята на съвременна Русия, отбеляза BCS Global Markets. За сравнение - през 1991 г. "Газпром" е продал на Европа 110 млрд. куб. м газ, а експортът е бил в границите между 70-110 млрд. куб. годишно в периода 1985–1991 г, когато се разпадаше СССР. Според Международната енергийна агенция експортът за Европа и Турция през следващата година може да падне до 60 млрд. куб.м. Така, спирайки газа за почти всички европейски страни, президентът на Русия Владимир Путин успя за една година да ликвидира най-големия пазар на "Газпром", за изграждането на който бяха нужни повече от 50 г., отбелязва Moscow Times.

ОТ ДНЕС - 300 МЛН. ЕВРО ПО-МАЛКО

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел написа в испанския в. "Вангуардия“, че от днес Русия губи по още 300 млн. евро на ден, заради влязлото преди два дни в сила ембарго върху европеийските покупки на руски петрол и наложения таван на цените на руските петролни продукти. Борел уточни, че руският петрол вече се продава с 40 долара надолу от цената на сорта "Брент". Според него антируските санкции дават резултат и "войната струва скъпо на Кремъл". "Очаква се дневните приходи от енергийни услуги на Русия да спаднат от около 800 млн. евро на 500 млн. евро след влизането в сила на последните ни мерки този месец", пише дипломатът.

Ембаргото върху руския петрол влезе в сила на 5 декември, а от този ден беше определен и таван на цените на петрола от Русия на 60 долара за барел. Освен това на 5 февруари влезе в сила таванът върху цената в ЕС на руските петролни продукти. По данни на базирания в Хелзинки Център за изследвания в областта на енергетиката и чистия въздух таванът на цените струва на Русия 160 млн. евро (172 млн. долара) дневно. Международната агенция по енергетика оценява загубите на Русия през януари на 8 млрд. долара, което е с една трета по-малко от действителния спад.

ПРОДЪНЕН БЮДЖЕТ

Според предварителната оценка на руското Министерство на финансите дефицитът във федералния бюджет ще бъде 1,76 трилиона рубли (22,880 млрд. евро). 

"По предварителната оценка приходите във федералния бюджет през януари 2023 г. възлизат на 1,356 трилиона рубли (17,628 млрд евро), което е с 35% по-малко от приходите през януари 2022 г.", се казва в съобщение на министерството.

Бюджетните разходи през януари възлизат на 3,117 трилиона рубли (40,521 млрд. евро), което е с 59% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Това означава, че Русия харчи над два пъти повече, отколкото получава в държавната хазна.

 

 

Още по темата