Quantcast

Медия без
политическа реклама

При зверски убийства в кибуц "Хамас" са обезглавили деца

Нетаняху оглави извънредно правителство

10 Окт. 2023Обновена
БиБиСи
Кибуцът Кфар Аза - избити са цели семейства

Днес в Израел бе разкрито поредно зверство на терористите от "Хамас" - масови, зверски убийства в кибуца Кфар Аза, включително обезглавени деца. Журналисти от руската редакция на БиБиСи успяха да стигнат до селото. 

"До тази сутрин боевете в кибуца все още продължаваха, така че израелската армия едва сега започна да прибира телата на убитите жители, се съобщава в репортажа.  Първата отбранителна линия на Кфар Аза са били жителите с военен опит, които са патрулирали в кибуца. Те са убити от "Хамас", след което нападателите нахлуват в селото, опожаряват къщи и убиват цели семейства, съобщава Джеръми Боуен, коментатор на BBC за Близкия изток, от мястото на събитието. В социалните мрежи се появиха множество видеа и снимки от зверствата на “Хамас” при атаката. В Кфар Аза са открити телата на много деца, някои от които с отрязани глави. Там е открит и контейнер с изгорени тела.

Жителите на кибуца са свикнали на периодичните ракетни обстрели на "Хамас" и откакто групировката - 2007 г., управлява Газа, са изградени бомбоубежища.Това са бетонни укрития, до които лесно може да се стигне на открити площи и поляни в селището. 

Но никой не е очаквал, че "Хамас" ще може да пробие израелската отбрана и да убие толкова хора. 

"Ужасът и яростта на израелците се смесва с недоумението защо държавата и армията не са изпълнили основния си дълг за защита на населението", отбелязва Джеръми Боуен. 

Лидерите на управляващите коалиционни партии в Израел решиха да се създаде извънредно правителство и упълномощиха премиера Нетаняху да го формира. 

Преди това Нетаняху обеща да доведе войната срещу “Хамас” до победен край. Според него Израел е в състояние на война за своето съществуване.

„Тази война ни беше натрапена от зверове, които прославят убийството на жени, деца и старци. Жестокостите, извършени от “Хамас”, не са били виждани след зверствата на “Ислямска държава” (ИДИЛ). Децата са вързани и екзекутирани заедно с останалите членове на семействата им; млади момичета и момчета са застрелвани в гръб. Винаги сме знаели какво е “Хамас”. Сега целият свят знае. “Хамас” е ИДИЛ. И ние ще спечелим по същия начин, по който просветеният свят победи ИДИЛ. “Хамас” искаше война, ще я получи“, каза Нетаняху. 
 

„Дадох заповед да се атакува “Хамас” по начин, по който никога не сме го атакували досега. И това се случва точно сега“, добави Нетаняху. Той каза, че ударите по Ивицата Газа са "само началото", и добави, че властите ще направят "всичко за израелците, държани в плен в Ивицата Газа".

Той също така призова опозиционните партии да съставят широко коалиционно правителство. Първият му приоритет трябва да бъде победата над терористите, които все още са в Израел; подготовка на широкомащабна настъпателна операция в Ивицата Газа; поддържане на спокойна ситуация на други фронтове; осигуряване на международна подкрепа, както и обединяване на страната.

Израел вече мобилизира 300000 души и призова гражданите да се запасят с храна, вода, фенерчета за 3 дни престой в бомбоубежищата.

Най-известната до момента жертва на "Хамас" Шани Лук бе открита жива. Това съобщи майка й Бернарда пред тв ARD. Шани е израелска и германска гражданка. Бе отвлечена по време на рейв фестивала близо до Ивицата Газа. "Хамас" разпространи видео как негови бойци возят тялото на Шани в каросерията на джип, не беше ясно дали момичето е живо. Отвлеклите я плюеха върху нея. Палестинци се свързали с майка й и съобщили, че Шани е в болница в Газа с тежка травма на главата. Майка й се обърна към германското правителство с гореща молба да изпратят самолет до Газа и да приберат Шани. 

Около 1500 тела на бойци на "Хамас" са открити в Израел около ивицата Газа, съобщи израелската армия, предаде АФП. "Приблизително 1500 тела на бойци на Хамас бяха открити в Израел около ивицата Газа", заяви пред репортери говорителят на армията Ричард Хехт, като добави, че силите за сигурност "повече или по-малко са възстановили контрола върху границата" с Газа.

В кибуца Беери в Южен Израел са убити 108 души. В селото са живеели около 1000 души и се предполага, че жертвите са повече. Терористите са преследвали и стреляли по бягащите участници на фестивала край Рием. Снощи "Хамас" заплаши, че ще екзекутира заложници публично, ако бомбардировките на Газа продължат.

Италия съобщи, че "Хамас" са отвлекли 10 италиански граждани, включително 1-годишно бебе. Заложниците - най-често с двойно гражданство, са от над 20 страни. 

Подготовка

Операцията на “Хамас” в Израел е планирана повече от година. В нея са участвали почти 2000 души, въпреки че в Газа има 40 000 членове на групировката, каза Али Барака, член на ръководството на “Хамас” в чужбина. Той  отрече Иран да е помогнал за подготовката на операцията и че тя е имала за цел да разстрои усилията на САЩ за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия.

”Хамас” показа видео от тунелите в Газа, откъдето са изстрелвани ракети по Израел.

 

Солидарност

Лидерите на САЩ, Франция, Германия, Италия и Великобритания обещаха подкрепа за Израел в съвместно изявление.

„Днес ние изразяваме нашата силна и обединена подкрепа за държавата Израел и недвусмислено осъждаме “Хамас” и неговите ужасяващи терористични актове“, се казва в изявление, публикувано от Белия дом.

„Ние всички признаваме законните стремежи на палестинския народ и се застъпваме за равни права и свободи както за израелците, така и за палестинците. Но не се заблуждавайте: “Хамас” не представлява тези стремежи и не предлага на палестинския народ нищо друго освен повече терор и кръвопролития“, добавиха лидерите.

Руският президент Владимир Путин коментира за първи път войната между Израел и "Хамас". По време на срещата си с иракския премиер Мохамед Шиа Ас-Судани той определи войната като "ярък пример за провала на политиката на САЩ". 

"САЩ оказваха натиск на двете страни. Ту на едната, ту на другата. Но всеки път без да вземат предвид коренните интереси на палестинския народ. Преди всичко – преди всичко реализирането на решението на Съвета за сигурност на ООН за създаване на независима суверенна Палестинска държава", заяви той. 

Веднага след изявлението на Путин зам-председателят на "Хамас" Муса Абу Марзук благодари на Русия: "Русия не позволи на САЩ и Израел да прокарат своята резолюция в Съвета за сигурност на ООН". Той нарече позицията на Русия "достойна. 

 

Ключови думи:

Израел, Газа, Хамас