Медия без
политическа реклама

Президентът на Сърбия предупреди за заплаха от "цветна революция"

20 Май 2023
Масовите протести срещу насилието в Сърбия не стихват
БГНЕС/ЕПА
Масовите протести срещу насилието в Сърбия не стихват

В Сърбия се правят опити да се организира "цветна революция", заяви президентът на страната Александър Вучич. Предупреждението дошло от "спецслужби от Изток".

"От различни служби, наши приятелски служби от Изток, пристига информация, че има опити за цветна революция. Аз им казвам - не знам дали се опитват, знам, че е отвратително да се злоупотребява с трагедията, смъртта на деца, за да се изкара в очите на народа някой по-голям, по-добър, по-умен, отколкото е бил", каза Вучич, цитиран от сръбските медии.

Изказването му идва на фона на най-масовите протести в Сърбия след свалянето на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич. Те започнаха след масовите стрелби, при които загинаха 18 души. Снощи в Белград десетки хиляди отново се събраха на третия митинг "Сърбия срещу насилието", на който отново бяха поискани оставките на министъра на вътрешните работи и на шефа на разузнаването, предаде БГНЕС.

След като блокираха два големи моста в Белград и магистралата, минаваща през сръбската столица, няколко опозиционни политици призоваха поддръжниците си да останат на улиците, докато не бъдат изпълнени всички искания, а други протестиращи разпънаха палатки.

Демонстрантите искат правителството да отнеме лицензите за излъчване на телевизионни канали, които разпространяват съдържание, свързано с насилие, както и да забрани издаването на проправителствени вестници, които разпалват напрежението, атакувайки политически дисиденти. Едно от най-популярното риалити предавания в страната е водено от Звездан Славнич, осъден убиец и наркодилър. Почти 440 000 души са подписали петиция с искане две телевизии с национално покритие да загубят лицензите си за излъчване на риалити предавания с насилие.

„Ние настояваме и за незабавно премахване на риалити програми и предавания, които излъчват насилие и агресия, отнемане на лицензите на телевизиите Pink и Happy, забрана на таблоиди, които пропагандират насилие и разпространяват фалшиви новини, както и смяна на ръководството на „Радио-телевизия на Сърбия“ (РТС)“, се казва в петицията.

От своя страна фермерите от окръг Шумадия, които се отправиха към Белград с тракторите си, за да участват в протеста, прекараха нощта край град Пожаревац, където към тях се присъединяват колегите им от Източна Сърбия. "Отиваме в Белград, за да предупредим правителството, че настоящата криза заплашва да унищожи напълно селскостопанското производство и да остави децата ни без храна", каза един от протестиращите.

Решението за организиране на протестите дойде, след като сдруженията на земеделските производители от различни части на Сърбия не успяха да постигнат споразумение със сръбския министър-председател Ана Бърнабич, а след това отказаха среща с президента.

Членовете на опозицията, сред които депутатите от Демократическата партия (ДП) и Зелено-левия клуб, напуснаха специалното заседание на парламента, обвинявайки управляващата партия и нейните съюзници, че целят да "заглушат митинга", вместо да се заемат с въпросите, повдигнати от протестиращите фермери.

По-малка група от хора се събра в Панчево, за да чуе изказването на президента Александър Вучич по темите, които той обикновено засяга в публичните си обръщения: Косово, опонентите му и мнението му за отношението на международната общност към Сърбия. Смята се, че на площад "Крал Петър" в Панчево е имало 2-3 00 души.

Президентът обвини опозицията, че злоупотребява с трагедията с масовата стрелба за свои политически цели и че иска да спечели властта без избори. "Това няма да се случи! На власт се идва с избори, а не с насилие", каза той по време на половинчасовата си реч. „Мислите, че като окупирате сгради или пътища, ще получите нещо – нищо и никога няма да получите. Това е нещо, което ви гарантирам. Това е нещо, което повтарям десет години подред“, допълни той.

Според местните медии в митинга в Панчево са се включили предимно хора, докарани с автобуси

Премиерът Ана Бърнабич обвини чуждестранни разузнавателни служби, че са разпалили безредиците, за да дестабилизират Сърбия. "Това, което се случва, е пряка работа на чужди служби и директна дестабилизация на Република Сърбия", каза тя по време на петъчния дебат в парламента относно сигурността в страната след масовите стрелби.

"За да не бъдат извадени думите ми от контекста, не говорех за трагедиите, а за всичко, което се случи след трагедиите и се засилва всеки ден", каза Бърнабич. Тя реагира остро на критиките на депутатите от опозицията, като в един момент удари микрофона и ги нарече „глупаци“, докато го изключваше.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сърбия, Александър Вучич

Още по темата