Quantcast
Предаден от Борисов на Турция опозиционер получи убежище в Полша | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Предаден от Борисов на Турция опозиционер получи убежище в Полша

Според Варшава избягалият от затвора Селахаттин Юрюн има основания да се страхува за живота и здравето си
12 264
 БГНЕС
Бойко Борисов много обича да се хвали с "приятелството си" с турския президент Ердоган, но премълчава как е постигнато то

Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото през 2020 г. България тихомълком предаде на Анкара, е получил статус на бежанец в Полша и вече не трябва да се крие и да живее под чуждо име, съобщи OFFNews. На 23 юли тази година шефът на Службата за чужденците във Варшава му е признал статут на бежанец, след като изцяло е удовлетворил молбата на кюрдския активист, разказващ в искането си какво го е сполетяло в Турция и какво може да последва, ако бъде депортиран там.

Кюрдът попада в България през 2019 г., като минава границата нелегално. През януари 2020 Турция го пуска за издирване чрез Интерпол, като обвинението е за връзки с ППК. През септември 2020 г. Селахаттин Юрюн бе предаден на Турция въпреки висящо съдебно производство у нас срещу отказ на Държавната агенция за бежанците да му предостави убежище. „39-годишният Селахаттин Юрюн, активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, днес трябваше да бъде освободен от затвора в Казичене, а на 29 септември трябваше да се яви в административния съд на дело за бежански статут. Вместо това е натоварен в бронирана кола и отведен до границата, където към 16,00 часа е предаден на турските власти. В неделя, когато посетих Селахаттин в затвора, той беше сигурен, че няма никаква вероятност да бъде депортиран. След телефонния разговор между двамата диктатори явно нещата са се променили“, написа евродепутатът Иво Христов, който свърза предаването с договореност между турския президент Реджеп Таип Ердоган и тогавашния министър-председател на България Бойко Борисов. Турската страна съобщи за такъв телефонен разговор на 15 септември вечерта с лаконичното обяснение, че са обсъдени регионални въпроси и „стъпки за подобряване на двустранните отношения.

След като избухна скандалът, пресцентърът на МВР излезе с позиция срещу публикации в онлайн издания, „съдържащи манипулативни внушения за незаконни действия на служители на Дирекция „Миграция“ – „експулсиране“ и „депортация“ в Република Турция на турски гражданин“ и декларация от МВР, че тези публикации не отговарят на истината. „След изтърпяване на наказание лишаване от свобода за срок от общо 9 месеца в български затвор на 18.09.2020 г. от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ спрямо пребиваващия незаконно на територията на Република България чужд гражданин Селахаттин Юрюн е приложена мярката „връщане до страна на произход“ в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция“, обявиха от МВР.

След предаването му на Анкара Юрюн е пратен в затвор със засилена сигурност в Одрин, докато мине процесът му. На 21 юли 2021 г. той отново успява да избяга от Турция с полет до Варшава с фалшив паспорт. Хващат го още на летището и го въдворяват в затворен център за чужденци в Кросно Оджанске заради фалшив паспорт. От центъра за настаняване подава до полските власти искане за международна защита. Докато е в Полша, в Турция го осъждат на 12.5 години затвор. В мотивите си за международна защита и убежище в Полша Юрюн пише, че ако бъде предаден повторно след България на турските власти, го очакват затвор, изтезания и дори смърт. След решението на миграционните власти във Варшава за предоставяне на статут той вече живее на частен адрес в полската столица и има право да кандидатства за лична карта за пребиваване в страната за неопределен срок.

България е единствената страна в ЕС, която не просто връща на Турция бегълци, заплашени от репресии и затвор, но го прави и системно. Това стана повод авторитетно немско издание "Шпигел" да опише бившия български премиер Бойко Борисов като "прислуга на Ердоган". Според разследване на "Шпигел" в годината преди опита за преврат в Турция от България са експулсирани 49 души, а през 2016 г. броят им се увеличава до 90. Най-много турски граждани са върнати от София на Анкара през 2019 г. – 108 души.

Най-известният случай беше на Абдулах Бююк, който през август 2016 г. беше предаден от българските служби на турските им колеги, въпреки че два съдебни състава отказаха екстрадицията му, приемайки, че е преследван по политически причини. През септември м.г. Бююк бе пуснат под домашен арест след 40 месечен престой в затвора. Тогава той разказа, че изобщо не знае каква е причината за извеждането му и предаването му на Турция. Бизнесменът твърди, че след като е задържан от турските власти, е подложен на изтезания от полицаите и бит. Бююк отрича да членува в организацията на Фетуллах Гюлен, нито да я финансира и да има каквото и да е общо с нея, каквито всъщност да обвиненията срещу него в Турция. В момента Бююк съди България за нарушени човешки права в Страсбург.

Няколко месеца след Бююк България предава на Турция още седем турски граждани, без да им бъде предоставена възможност даже да обжалват пред съда.

 

 

Още

Унгария си подритна канчето в ЕС
Външният министър: Агресията на Русия нарушава устава на ООН

25.09.2022

1548
Радев поиска редовно управление на всяка цена

23.09.2022

Обновена

2974