Quantcast
Пореден турски гражданин е експулсиран след разговор Борисов-Ердоган | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Пореден турски гражданин е експулсиран след разговор Борисов-Ердоган

МВР: Не е вярно, просто приложихме мярката "връщане до страна на произход"
Обновена
17 694
 БГНЕС

Броени дни след като турските медии съобщиха за телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган, стана ясно, че от България по спешност е експулсиран пореден турски гражданин - Селахаттин Юрюн. Това е станало въпреки висящото му съдебно производство срещу отказа да получи убежище у нас. Борисов обикновено се хвали с разговорите си с чужди лидери в социалните мрежи и през правителствената пресслужба, но този път запази мълчание. 

Евродепутатът Иво Христов сподели във Фейсбук историята на Юрюн. "39-годишният активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, днес (петък, 18 септември, бел.ред.) трябваше да бъде освободен от затвора в Казичене, а на 29 септември трябваше да се яви в административния съд на дело за бежански статут. Вместо това е натоварен в бронирана кола и отведен до границата, където към 16 ч е предаден на турските власти", гласи споделеният от Христов пост.

 

Още един политически скандал, още една човешка трагедия. Georgi Zelengora: Днес диктаторът Борисов услужливо и в пълно...

Posted by Ivo Hristov on Friday, September 18, 2020

Според деловодството на Софийския административен съд за 29 септември наистина е насрочено делото по жалбата на Юрюн срещу решението на агенцията за бежанците. Адвокатът на Юрюн, Валерия Иларева, каза пред "Сега", че в петък той й се е обадил, че служители на "Миграция" го вземат от Затворническото общежитие в Казичене, но не му казват къде ще го водят. "Те отказаха да разговарят с нас. Подадохме спешно искане до съда в Страсбург да се спре депортацията, но разбрахме от трети лица, че веднага същия ден г-н Юрюн е депортиран в Турция" допълни адвокатът.

В събота "Сега" изпрати въпроси по темата и до пресцентъра на МВР, но от там обясниха, че преди понеделник няма кой да отговори. Все пак в неделя силовото министерство излезе с официално съобщение. Според него не отговоря на истината, че Юрюн е бил експулсиран или депортиран, нито има незаконни действия на дирекция "Миграция".

В съобщението се обяснява, че Юрюн е изтърпял 9-месечна присъда в България и след това, тъй като е бил незаконно пребиваващ в страната, на 18 септември гранична полиция е приложила мярката "връщане до страна на произход" в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция. От съобщението не се разбира за какво е бил осъден чужденецът.

Процедурата по изпълнение на мярката е започнала още на 2 септември, след правосъдното министерство, което отговоря за затворите, е информирало МВР, че Юрюн ще бъде освободен на 18 септември. "След извършени справки в информационните масиви на МВР е установено, че лицето е с отказан статут на бежанец и с наложена административна мярка "връщане до страна на произход" от 18 декември 2019 г., съгласно член 41 от Закона за чужденците в Република България", обяснява МВР. И допълва, че не е имало данни за промяна на статута на Юрюн. Затова и гранична полиция приела, че няма правни пречки, създала организация "незабавно след освобождаването на Селехаттин Юрюн от затвора в София на 18.12.2020 г. (вероятно има техническа грешка и става дума за 18 септември, бел.ред.) той да бъде изведен извън общите граници на Европейския съюз".

МВР добавя, че след сключването на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, от 2016 г. досега, само от територията на България са били изведени 431 души, пребиваващи незаконно у нас.

От съдебното определение за насрочването на делото на Юрюн става ясно, че той оспорва отказа по Закона за убежището и бежанците да му бъде предоставена международна закрила. По закон молбата се отхвърля като неоснователна, когато ги няма определени условия и чужденецът "се позовава на основания извън предмета на този закон".

Той казва, че статут на бежанец се предоставя на чужденец, който поради основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група, се намира извън държавата си по произход и поради тези причини не може или не желае да се ползва от закрилата на тази държава или да се завърне в нея.

Хуманитарен статут се предоставя на чужденец, който не отговаря на изискванията за предоставяне на статут на бежанец и който не може или не желае да получи закрила от държавата си по произход, тъй като може да бъде изложен на реална опасност от тежки посегателства, като смъртно наказание или екзекуция, или изтезание, нечовешко или унизително отнасяне, или наказание, или тежки заплахи срещу живота или личността на цивилно лице поради безогледно насилие в случай на въоръжен международен или вътрешен конфликт.

 

52

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Увеличават се жертвите на силното земетресение в Гърция и Турция

31.10.2020

Обновена

7541 43
Борисов поиска още по-гъвкав подход с ограниченията

30.10.2020

Обновена

1562 6
Премиерът прехвърли към парламента купуването на ваксините

30.10.2020

Обновена

10655 43

Коментари

Страници

Хулиган

Тази шушумига всеки ден ще ни позори, докато не го изритаме...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

Дан Колов

Вземи си го у вас турският гражданин и му плащай масрафите. Аз не искам да го издържат с моите данъци

Освен това един турски гражданин равнява ли се на 50 000 сирийски бежанци в България?

И още - всеки, който вдигне оръжие против властта е престъпник..

ppipi7766

Борисов "предплаща" изгнанически статут.

Малко останаха местата по света където биха го приели, а часовникът тиктака неумолимо.

Дан Колов

ако го имаш..

Карапетров

Позор е да другаруваш с хора, които си самоорганизират преврат, за да се разправят с по-читавата/светска част на обществото. Такава ни била орисията - да живеем до ислямисти!

deaf

Не е станало така... Ердоган е замислил тайно да арестува привърженици на Гюлен и някои военни,но те са успяли да научат предварително за този план от свои хора в тайните служби и решават да свалят с преврат Ердоган. Той обаче на свой ред научава за готвеният преврат и го предотвратява. Въобще,сложна игра се е получила...

SvSophia
снимка на SvSophia

Йеее, само Той Йе.

И пътят, и истината, и живот..., пардон, и Законът, и Съдът, и Изпълнението.

😜

Калпазанче

Оставката е единственото решение! На цялата пасмина!

Дан Колов

Такива като теб са пасмина. Отивай у Рашата..

Moby-Dick

"39-годишният активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, днес (петък, 18 септември, бел.ред.) трябваше да бъде освободен от затвора в Казичене

Каква е причината този господин да е в затвора в Казичене?

Аладар

    Предишния експулсиран е под домашен арест, а не в затвора като у нас. 

Така че по-спокойно.

    След преврата, станал заради липса на С 400, Ердоган е станал милостив и

цени човешкия живот.

ppipi7766

Вече е под домашен арест след писанията по западните вестници и малко преди да направим нова доставка.

Аладар

Който  (пре)дава, той поръчва музиката.

PlaNed
снимка на PlaNed

Боже, колко много мисирки прогледнага през последните два месеца ...

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...помните ли, че в България имаше една партия дето се казваше  движение за Права и Свободи...помните ли...хора които се борят за правата и свободите на хора с турски произход...

 

...Винету, че няма сърце и душа то е ясно...както нямат и неговите подмазвачи и съгледвачи...вместо сърца имат по една лоена топка...а вместо душа по една тиквена семка...но представителите н движението трябваше поне мъничко да понадигнат глас като гледат как турци биват експулсирани от България към Турция и там в затворите бити и изнасилвани...

 

...излиза, че Винету и движението са както гащи и бельо...неразделни..

boot

Г@@@д мръсна!!!!

аман бе

Това към кого?

boot

Към всички с биография,  "произхожда от работническо-селско семейство"!

dzh-1

Zavinagi CSKAR

този не е турчин, а кюрд и партията му е крайно левичарска...

чудя се какво прави в бг - неговите аркадаши бягат към германия и там създават проблеми...

Slava
снимка на Slava

6

Съб., 19/09/2020 - 18:00 (нов)

Moby-Dick

"39-годишният активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, днес (петък, 18 септември, бел.ред.) трябваше да бъде освободен от затвора в Казичене

Каква е причината този господин да е в затвора в Казичене?

 

Още през януари е задържан, защото е имал е присъда в Турция, затова му е отказано убежище. Не пише защо е осъден - кюрд.

 

https://yeniyasamgazetesi1.com/kurt-siyasetci-bulgaristanda-gozaltina-alindi/

old war horse
снимка на old war horse

случайно да има решение на съд за екстрадиция на лицето?!?

отказът за предоставяне на убежище не е основание за екстрадиция май?!?

случайно да си прочела, че има насрочено дело за 29-ти септември за даване на бежански статут?!?

що да четеш?!? направо си пишеш!

Epikur

 

    Колкото повече остане на власт този човек, толкова повече ще се срамуваме пред останалите държави, че сме българи.

ловkия

Социалистическа България предаваше кюрди на Турция далеч преди 10-ти ноември, но днешните възмутени туркофоби тогава не научаваха за това, а и да научаваха, страхливо си мълчаха.

С очите си видях ареста на един кюрд на мотел Изток през далечната 1983-та, човекът живееше с цялото си семейство там, а една вечер дойдоха две Волги с цивилни куки и го отведоха, беше драма, жена му, майка му и децата му ревяха с глас, знаейки къде отива...

Кирил Данаилов

И кво общо има предаването на кюрд през 1983 с предаването на кюрд през 2020? Ти да не си проспал тия 37 години? Или за суджука всичко - дори мъжката чест?

old war horse
снимка на old war horse

 

какво ни сравняваш със соца бе, бахурчо?!?

нали сега сме европейци и спазваме върховенството на закона?!?

пък той кво казва?!?

екстрадиция по съдебно решение!

и кам го решението?!?

АдМин

Тоше, ти чий го диреше в мотел Изток (дали не е на Църна маца) през далечната 1983-та? Да не си бил завлекъл некоя дашна колежка, щото тогава магистралки немаше на магистралата? Или пък жена ти те е изгонила и си си занесъл ергенския куфар от Сухата река в мотел, дето не искаха паспорти за почасовите гости? И как разбра, че е кюрд? Да не говореше на кюрдски и ти щото ги владееш тез езици, лесно го разпозна?

И дали в крайна сметка не си бил от арестуващите с волгите, а?

mamut

👍, та и със семейство си бил в България, сега да каже Исмет Шабан(бащатат та Фатик) какъв беше и чия продукция търгуваше в района. БКП и народната Власт (1и 2  главно ) случайно дали не са работили усилено  с Кюрдската Работническа Партия, дори ако щете да осигурят сигурноста на шофьорите на СО МАТ пътуващи за Ирак и Иран.

mamut

може да е търгувал с валутни цености - ченчаджия, нали е ловък

Сичко е шес

Няма никаква логика да сме предавали тогава кюрди на Турция. Първо политиците ни, макар и соц. политици не бяха такива плюнки като сегашните, второ Турция не можеше да се равнява с нас нито военно, нито икономически за да си позволи да ни притиска по някакъв начин и трето ПКК и кюрдите бяха за нашите по-скоро братски образувания.

inventus

Явно турците са го следили много плътно този човек и когато е побегнал веднага са предупредили нашите да го хванат. Просто не е успял да напусне България.От там нататък работата е ясна. Имахме едно съмнение че нашите малко са се постреснали и на това стряскане отдавахме скорошният разговор с султана но е е било това. Разговора е  бил за предаване на следващата жертва.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш