Медия без
политическа реклама

Потъналият кораб в Черно море е бил блъснат

Морската администрация във Варна разследва инцидента

19 Май 2024Обновена
От румънското военно министерство спешно са предоставили хеликоптер, който да се включи в спасителната операция.
ЕПА/БГНЕС
От румънското военно министерство спешно са предоставили хеликоптер, който да се включи в спасителната операция.

Корабът "Mohammad Z", плаващ под танзанийски флаг, е потънал тази сутрин в Черно море. Това е станало на 26 мили до село Сфънту Георге, разположено край едноименния ръкав на река Дунав, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА. Румънските военновъздушни сили издирват трима моряци от екипажа, обявени за изчезнали. Днес стана ясно, че танзанийският кораб е бил блъснат от кораба "Michel" и затова е потънал.  Корабът, виновен за инцидента, тази сутрин пристигна в пристанище Варна, съобщи БНТ.  Екипажът на "Michel" е спасил 8 моряци. Корабът е натоварен с тръби, предназначени за фирма в България.

Пред българските власти капитанът е потвърдил, че именно той е отговорен за инцидента.

Потъналият кораб е имал на борда 11 души - 9 сирийски граждани и двама египетски. Издирването на тримата моряци, които са сирийци, засега е неуспешно. От румънското военно министерство спешно са предоставили хеликоптер, който да се включи в спасителната операция. Осемте спасени моряци са поети после от плавателния съд "Артемис" на Румънската агенция за спасяване по море и са транспортирани до пристанище Констанца, където са ги очаквали линейки в готовност да им окажат медицинска помощ. Един от моряците е бил откаран в болница с няколко травми, съобщава Аджерпрес, позовавайки се на говорителя на Инспектората за извънредни ситуации в Добруджа Анамария Стойка.

Българските власти започват разследване на действията на капитана на кораба, причинил инцидента. "Корабът тази сутрин беше проверен още при пристигане. Беше установено, че има конструктивни нарушения по носовата част на кораба. По всяка вероятност във връзка с инцидента, претърпян от кораба. Качихме се на борда на кораба и беше установено, че наистина това е корабът, който е участвал в инцидента с "Mohammad Z" вчера рано сутринта, в който другият кораб потъва, трима човека са в неизвестност, а останалите 8 души са спасени. Капитанът потвърди, че корабът е участвал в инцидента", заяви к.д.п. Валентин Енчев, директор на "Морска администрация" - Варна.

 

Ключови думи:

Черно море, кораб

Още по темата