Медия без
политическа реклама

Поне в 16 региона в Русия гражданите повредиха урните

Заливаха ги със зелена течност и мастило, подпалваха изборни секции

15 Март 2024Обновена
EPA/BGNES
В Русия се гласува 3 дни за президент. Кандидатите са едва четирима

Още в първия ден на изборите за президент на Русия се видя, че призивът на опозицията избирателите да направят бюлетините недействителни е чут. Поне в 16 региона  - такива данни събраха Телеграм каналите, а вероятно са повече, имаше индивидуални акции срещу манипулирания вот. Граждани, включително много възрастни, изливаха в урните зелена течност и мастило, други подпалваха секции, при положение че ги грози затвор до 5 г. за саботаж на изборния процес. Очаква се най-голямата акция да е на 17 март по обяд, организирана от екипа на Навални. 

В социалните медии се появи и клип на горяща избирателна секция в Югра. В помещението е била хвърлена бутилка със запалителна течност, т.нар. "коктейл Молотов":

Опит за хвърляне на бутилка с "Молотов" от страна на жена, която минава покрай секция в Санкт Петербург, също бе заснет и пуснат в социалните мрежи. По предварителни данни жената е 21-годишна.

 

Днес започна тридневното гласуване за президентските избори. В някои секции в Сибир и Далечния изток се извиха опашки още преди отварянето на секциите. В Москва възникнаха проблеми с платформата за електронно гласуване поради необичайно голям брой желаещи да гласуват. Руснаците за първи път имат право да гласуват за президент онлайн. "Очевидно и в двата случая става дума за принуда към гласуване", коментира съпредседателят на гражданското сдружение "Глас" Станислав Андрейчук пред Телеграм канала "Агенция".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел публикува ироничен пост в X:   "Поздравявам Владимир Путин с  победата на изборите, които започват днес. Няма опозиция, няма свобода, няма никакъв избор".

Както отбелязва Deutsche Welle, и други политици от ЕС и НАТО са скептични към изборите в Русия. 

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че е трудно в съвременна Русия да си представиш справедливо и демократично гласуване. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "тези избори не могат да свободни и честни". 

Тези избори се различават от предишните по това, че има най-малък брой конкуренти на настоящия президент. В бюлетината са само четирима кандидати. Освен Владимир Путин, който се бори за пети мандат, за най-високия пост в страната се борят Николай Харитонов (КПР), Леонид Слуцки (ЛДПР), Владислав Даванков (Нови хора).

Опозицията призова своите поддръжници да гласуват за който и да е кандидат, различен от президента, или да направят бюлетината недействителна. FBK - фондът на Навални, дори пусна приложението Photon, което избира на случаен принцип един от тримата останали кандидати или прави бюлетината недействителна.

Водещите опозиционни сили също приканиха хората да се присъединят към акцията на екипа на Навални „По обяд срещу Путин“ и призоваха своите поддръжници да идат в избирателните секции в неделя в 12 часа местно време. Властите се опитват да противодействат.

Още преди отварянето на секциите в Сибир и Далечния изток се появиха опашки. „От втората половина на 30-те години се установи традицията на съветските избори, когато колкото по-лоялен си, толкова по-рано идваш. По времето на Сталин е трябвало да се наредиш в 4 сутринта“, обясни преди изборите значението на сутрешните опашки в избирателните секции политологът Екатерина Шулман.

В Бурятия гласуват от тъмни зори, облечени в национални костюми, пристигат в секциите на кон. 

В Москва веднага след началото на гласуването започнаха проблеми с електронното гласуване. „Поради безпрецедентния брой желаещи да гласуват“ порталът за електронно гласуване започна да работи в режим на т.нар. виртуална опашка, съобщава сайтът на столична община."Това е следствие от принуда за гласуване", обясни Андрейчук пред  "Агенция". „Хората идват на работа и са принудени да гласуват и да се отчитат“, каза той. „Първият ден от гласуването започна и всичко върви точно, както предупредихме - от сутринта огромен брой избиратели бяха принудени да гласуват, липсват наблюдатели и не желаят да участват в екзитпола“, обобщава Андрейчук.

Използват се и по-традиционни инструменти за мобилизиране на избирателната активност - карнавално маскирани влизат в избирателните секции. В изборите вече са участваха маскирани като заек,  глиган, мечка и двама Дядо Коледа. 

В Тюмен привличат избиратели с картонена фигура на американския журналист и фен на Путин Тъкър Карлсън. Избирателите се снимат с него. 

 

 

В Белгород работата на няколко избирателни секции беше прекъсната от ракетна атака. Избирателите и членовете на комисиите напуснаха помещенията за гласуване за 14 минути, за да отидат в скривалището. 

Видеа от окупираните територии показват как гласуват старите хора. По домовете им ходят въоръжени и маскирани войници с урни. Избирателите попълват бюлетините пред очите им. 

Във Владивосток домофоните са настроени да призовават да се гласува. 

В някои секции вече бяха открити химикалки със симпатично мастило, което изчезва, и при преброяването комисиите могат отново да попълнят бюлетината. 

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?