Quantcast
Почина и последният от създателите на съветската атомна бомба | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Почина и последният от създателите на съветската атомна бомба

Образът на Исак Халатников е претворен и във филма "Теория на всичко", в който защитава теорията на Стивън Хокинг
4 538
 РИА Новости

Почина и последният от създателите на съветската атомна бомба - 101-годишният акад. Исак Халатников, предава РИА Новости.

Той е роден на 17 октомври 1919 г. в Днепропетровск. През 1941 г. завършва физическия факултет на Днепропетровския държавен университет със специалност теоретична физика. По време на следването си, той привлича вниманието на съветския физик Лев Ландау, който го кани да стане негов аспирант. Именно Ландау, който е Нобелов лауреат, ръководи  група теоретици в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век, които се считат за създатели и на водородната бомба. 

По време на войната Халатников е изпратен в Москва, където завършва курс в една от военните академии и след това служи в Московския полк за ПВО. През 1944 г. Халатников постъпва като аспирант в Института по физически проблеми на Академията на науките на СССР, а през 1946 г. започва научната си кариера като младши изследовател. Първият съветски атомен заряд е успешно изпитан на  29 август 1949 г. А в 1952 г. работата на Халатников е удостоена със Сталинска премия втора степен.  

Впоследствие Халатников участва в изчисляването на мощността и на първия съветски термоядрен заряд. "Изчисляването на водородната бомба се оказа задача с много степени по-трудна от атомната. И фактът, че успяхме да разрешим такъв проблем "ръчно ", разбира се, е чудо", пише ученият. Според него тогава всъщност е имало революция в изчислителните методи за решаване на математически задачи. Първият съветски термоядрен заряд е тестван успешно на 12 август 1953 г.
От 1965 до 1992 г. Халатников ръководи Института по теоретична физика, който е на името на Л. Д. Ландау към Академията на науките на СССР, след което е негов почетен директор. Дългогодишен преподавател.

Занимава се със свръхпроводимостта, квантовата електродинамика, квантовата теория на полето. Работил е в областта на общата теория на относителността. Широко известна е т. нар. сингуларност Белински - Халатников - Лифшиц.

Името на Халатников стана известно и от филма "Теория на всичко", посветен на Стивън Хокинг и нашумял през последните години. Когато Хокинг за първи път изнася лекция пред професорите в Кеймбридж за черните дупки и произхода на Вселената, те не му вярват. Това се променя от защитата на акад. Халатников, който присъства на лекцията. 

Още

Отиде си хумористът Димитър Бежански

31.03.2021

4346
Почина Бертран Таверние, майстор на френското кино

26.03.2021

389
Почина Стефан Стайчев, човек-оркестър в театъра

19.03.2021

1252