Quantcast

Медия без
политическа реклама

Петър Витанов пред ЕП: Ослепя ли Брюксел за корупцията в България?

Европарламентът гласува днес за отпадане на механизма за мониторинг над България и Румъния

24 Юни 2021
Стопкадър от екрана
Петър Витанов на трибуната в Европарламента

Евродепутатът от БСП Петър Витанов отправи снощи остра критика в Европарламента (ЕП) срещу безразличието, с което Европейската комисия (ЕК) наблюдава корупцията в България.

В доста закъснял дебат за първия доклад на ЕК за върховенството на закона във всички държави от ЕС, представен през есента на миналата година, той каза: "Комисията твърде дълго си затваряше очите пред премиери от ЕНП, които тежко злоупотребяваха с властта, обграждаха се с олигархични кръгове, които купуваха с европейски средства. Затова днес върховенството на закона е мираж не само за една страна. Емблематичен случай е България. Докато Комисията описваше ситуацията или по-скоро я прикриваше чрез витиевати фрази и характерни брюкселски клишета, САЩ наложиха най-големия пакет санкции за един ден по Закона "Магнитски" срещу група бизнесмени. Причината е корупция - онази, която остана незабелязана тук, в Брюксел. И затова въпросът ми към Комисията е следният: след 12 години управление на ГЕРБ и ЕНП в България кого са корумпирали тези бизнесмени? Надявам се най-сетне да видим отговора в следващия доклад за България."

Следващ доклад за България обаче няма да има поне по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), за чието отпадане днес ще гласуват евродепутате. Това предвижда резолюцията на ЕП, в която пише, че МСП е дублиран от новия механизъм за върховенството на закона. Предложение по този въпрос е приложено от Комисията по петициите от името на Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи (ЛИБЕ). В него директно се казва, че във връзка с констатацията на ЕК (за дублиране) трябва да се сложи "край на МСП за Румъния и България". От българските евродепутати подкрепа за предложението е дал Радан Кънев от ДСБ, защото само той е участвал в заседанието на Комисията по петициите.

Това не означава, че България повече няма да бъде наблюдавана от Брюксел, защото в доклада за върховенството на закона, който се очаква през юли, ще има отделни раздели за всички държави от ЕС.

Бившият румънски президент Траян Бъсеску, който сега е евродепутат, се изказа срещу МСП снощи в пленарнаната зала, защото също го смята за дублиран от новия механизъм за върховенството на закона в ЕС. Последният доклад по МСП за Румъния бе огласен на 8 юни 2021 г., а за България не е писан доклад от октомври 2019 г., въпреки че МСП официално не е спрян. 

Още по темата