Quantcast

Медия без
политическа реклама

Петима военни от САЩ загинаха при инцидент над Средиземно море

Загиналите войници са от армейските специални части

12 Ноем. 2023Обновена
U.S. Navy
Хеликоптер MH-60S

Петима американски военнослужещи загинаха, след като машината им падна по време на тренировъчна мисия над Източното Средиземно море, съобщиха американските военни в неделя. Новината бе разпространена от изданието Stars and Stripes, което цитира Европейското командване на САЩ (EUCOM).

Злополуката е станала по време на рутинна операция за зареждане с гориво във въздуха в петък вечерта, бе обявено в първото изявление на Европейското командване на САЩ. Усилията за търсене и спасяване започнаха веднага след инцидента и включиха самолети и кораби на САЩ, опериращи в района, добавиха от EUCOM.

Първоначално бе обявено и, че падналата машина е самолет, но по-късно се появиха информации, че всъщност тя е хеликоптер и то на специалните части.

Загиналите войници от армейските специални части, са летели на борда на хеликоптер MH-60, когато той паднал край бреговете на Кипър, съобщи New York Times, цитирайки неназовани американски служители. В отговор на войната на Израел с Хамас, Пентагонът изпрати екипи от Съвместното командване за специални операции, включително Delta Force на армията и SEAL Team 6 на ВМС, в Кипър, съобщи Times. Тяхната роля е да бъдат в готовност в случай, че американците трябва да бъдат евакуирани от региона.

The Times твърди, че загиналите членове на екипажа на хеликоптера са били летци, назначени да транспортират специални оператори за секретни мисии.

EUCOM обяви, че задържа съобщаването на имената на войниците, за да приключи уведомяването на най-близките роднини. „Нашите мисли и молитви са със семействата на загиналите“, обявиха от командването и добавиха: „В момента се води разследване на катастрофата.

Президентът Джо Байдън отдаде почит на жертвите в изявление от Белия дом. "Нашите военнослужещи всеки ден залагат живота си на карта в името на нашата страна", заяви държавният глава. "Те доброволно поемат рискове, за да осигурят безопасността и сигурността на американския народ. А тяхната ежедневна смелост и самоотверженост са трайно свидетелство за това, което е най-доброто в нашата нация".

Министърът на отбраната Лойд Остин също изрази съболезнованията си към близките на загиналите в изявление, в което беше потвърдено, че катастрофиралият летателен апарат е бил хеликоптер.

В по-ранно изявление се подчертава, че злополуката е станала по време на тренировка и че няма индикации за враждебна дейност.

EUCOM не уточни с кой самолет е станал инцидент, но се отбелязва, че основният военен самолет за зареждане с гориво, работещ в региона, е KC-135 Stratotanker.

Дни преди инцидента имаше съобщения за учения на ударна група на самолетоносачи в източното Средиземноморие. В тях участваха корабът на Шести американски флот (щабът му е в Неапол, Италия) Mount Whitney и две италиански фрегати - Virginio Fasan и Carlo Margottini. Общо в маневрите са участвали над 11 хиляди американски войници.

Още по темата