Quantcast

Медия без
политическа реклама

Петима са убити в Иран при протести заради смъртта на незабулена жена

21 Септ. 2022
БГНЕС
Иранци палят свещи и държат снимки на Махса Амини по време на протест след смъртта ѝ в Истанбул, Турция.

Петима души са били простреляни от иранската полиция по време на протести, предизвикани от смъртта на Махса Амини, която бе арестувана, защото излязла незабулена на улицата, а след това почина в полицейския арест, предава Си Ен Ен.

Организацията за човешки права Hengaw съобщи, че освен петимата простреляни по време на демонстрациите в кюрдския регион на Иран, 75 други са били ранени в различни градове по време на протести през уикенда. Изпълняващият длъжността върховен комисар на ООН за правата на човека Нада Ал-Нашиф излезе с изявление във вторник, в което изрази тревога от "насилствения отговор на иранските сили за сигурност" на демонстрациите.

Междувременно губернаторът на Техеран Мохсен Мансури обвини протестиращите, че са нападнали полицията и са унищожили обществена собственост. Според Мансури протестиращите са били ''напълно организирани и обучени да създават безредици в Техеран''.

Махса Амини почина миналия петък, след като беше арестувана от моралната полиция за неправилно носене на хиджаб и панталони. Смъртта ѝ отприщи яростта на иранците срещу бруталното отношение, прилагано към жените от този клон на полицията. Запис от охранителна камера, публикуван от държавните медии на Иран, показва как Амини колабира в център за превъзпитание, където е била отведена, за да получи насоки относно облеклото си. Ирански официални лица казаха, че Амини е починала след "сърдечен удар" и е изпаднала в кома. Семейството ѝ обаче твърди, че тя не е имала предшестващо сърдечно заболяване.

Жени и мъже излязоха по улиците в градовете в цялата страна за четвърта поредна вечер във вторник, въпреки смъртта на най-малко трима души по време на протестите в понеделник. Започнаха и местни петиции, призоваващи за разпускане на моралната полицията, тъй като действията им за налагане на хиджаб са контрапродуктивни и дискриминационни.

Трудно е да се направи независима оценка на мащаба на насилието и броя на арестите. В социалните мрежи обаче бяха публикувани видеозаписи с побоища над протестиращите, включително кадри със звук от стрелба. Кюрдската правозащитна група Hengaw заяви, че е потвърдила три смъртни случая в градовете Дивандарех, Сакез и Деглан. Добавя се, че 221 души са били ранени и други 250 арестувани.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?