facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Пентагонът осъзна, че Турция няма да се откаже от руските С-400

Държавният департамент: Анкара има все по-малко време преди налагането на санкции
Обновена
10404
 БГНЕС архив

Турция не се поддава на натиска от САЩ и отказва да се освободи от зенитните ракетни системи С-400, придобити от Русия, заяви зам-министърът на отбраната по въпросите на снабдяването и логистиката Елън Лорд, цитиран от ТАСС и Агенция Фокус.

"Все още сме в същото положение: ние ясно заявихме, че американските изтребители-пето поколение F-35 и С-400 са несъвместими. За съжаление Турция не реши да направи никаква стъпки за С-400, така че ние продължаваме да прехвърляме работа от Турция по самолетите F-35", каза зам.-министърът, имайки предвид прехвърлянето на производството на компоненти за F-35 от Турция в Съединените щати.

В тази връзка Лорд потвърди, че до март 2020 г. "основната част от веригата за доставки" на компоненти за F-35 се планира да бъде прехвърлена от Турция в Съединените щати.

Тя каза още, че Вашингтон и Анкара все още не са обсъдили съдбата на четирите самолета F-35, които Турция вече е закупила. 

САЩ не поставят конкретни срокове за налагането на санкции срещу Турция заради покупката на зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-400 от Русия, но на Анкара й остава все по-малко време да разреши разногласията си с Вашингтон. Това пък заяви на брифинг пред чуждестранни журналисти пом.-държавният секретар на САЩ по военно-политическите работи Кларк Куупър.

По неговите думи, би било грешка да се каже, че Турция „се е отървала“ за покупката на С-400 от Русия. „Разпоредбите на CAATSA (Законът „За противодействие на противниците на САЩ чрез санкции) все още са приложими (спрямо Турция). Няма конкретни срокове за налагането на санкции. Така че на Турция й остава все по-малко време, за да се справи с тези въпроси“, заяви той.

„Технически санкциите още не са въведени. Но ние веднага изключихме Турция от програмата за F-35”, подчерта Куупър. „Урокът за другите държави не е, че Турция се размина с всичко, а че е загубила и все още може да загуби“, каза американският дипломат.

През декември 2019 г. Комитетът за външни отношения на Сената на САЩ одобри пакет от санкции срещу Турция и нейния финансов сектор във връзка с военната операция на Анкара в Североизточна Сирия и закупуването на С-400. Законопроектът също така отбелязва, че администрацията на Вашингтон е длъжна да наложи ограничения съгласно CAATSA. Сега той ще бъде представен в Сената, където могат да бъдат направени изменения в документа. Подобен законопроект беше одобрен от Камарата на представителите на САЩ в края на октомври 2019 г.

Освен това президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа през декември 2019 г. военен бюджет за фискалната 2020 година (започна на 1 октомври 2019 г.), в който се споменава, че придобиването на С-400 от Турция попада в разпоредбите на друг закон - „За противодействие на руското влияние в Европа и Евразия“. Той също така предвижда въвеждането на санкции от президента срещу Анкара.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

Санкциите на САЩ заради закупуването на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 и изграждането на газопровода „Турски поток“ няма да попречат на Турция да предприеме стъпки за защита на националната сигурност. Анкара ще предприеме мерки в отговор на действията на Вашингтон, обяви само преди дни в официално съобщение на външното министерство на Турция. То дойде веднага след като Сенатът на САЩ и Камарата на представителите гласуваха бюджет за отбрана на стойност 738 милиарда долара, който включва “защита на европейската енергийна сигурност чрез налагане на санкции върху газопроводите “Северен поток – 2 “и” Турски поток “. Бюджетът за отбрана включва и забрана на прехвърляне на най-новия американски самолет F-35 в Турция в отговор на закупуването от Анкара на С-400.

„Нелоялното възпрепятстване участието на страната ни в програмата F-35, по която тя изпълнява всички свои задължения, призива за санкции срещу страната ни поради доставки на С-400, подобни мерки срещу проекта „Турски поток“свидетелстват за неуважението на Конгреса към решенията, които ние взимаме като суверенна държава “, се казва в изявлението на турското Министерство на външните работи. „Членовете на Конгреса на САЩ, преследвайки вътрешнополитическите цели под въздействието на враждебни на Анкара кръгове, продължават да подкопават турско-американските отношения”, обяви още турското външно министерство.

“Припомняме още веднъж, че езикът на заплахите и санкциите няма да попречи на Турция решително да предприеме необходимите стъпки за осигуряване на националната си сигурност. Никой не трябва да се съмнява, че Турция ще предприеме необходимите мерки в отговор на тези враждебни инициативи към страната ни”, заяви Турция.

Анкара също осъди “опитите за премахване на американското ембарго върху доставките на оръжие за Кипър, които биха нанесли удар върху усилията за уреждане на конфликтите на острова”.

Доставките на най-новите руски системи за ПВО С-400, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли. Според турския президент Тайип Ердоган, С-400 ще бъдат напълно действащи през април 2020 г. Вашингтон поиска от Анкара да се откаже от сделката и в замяна да придобие комплексите „Пейтриът“.

 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руски войници са ранени в Идлиб и Москва обвинява Турция

20.02.2020

Обновена

3537 28
Гърция напусна асамблеята на НАТО в знак на протест

19.02.2020

5612 7
Турската лира се оказа виновна за опашките на границата

19.02.2020

МИЛА КИСЬОВА

4222 12

Коментари

ЗИП
снимка на ЗИП

Инфантилните реднеци са очарователни в своето неразбиране на "новия световен ред".

 

Приличат и гледат, кат бай Тошо на 10.11.1989г....

 

:)

KTP

Ми след като системите Пейтриът демонстрираха колко са ефективни при атакат на Иран, аз лично не виждам как Турция ще се откаже от С 400 и ще си купи Пейтриът. 

Сгугню
снимка на Сгугню

Другари, не допускайте антиамериканизма да ви лишава от елементарни умения по разсъждаване.

Турция е член на НАТО и по тази линия се води военен съюзник на САЩ.

Русия провежда политика, враждебна на НАТО.

А Турция закупува от същата Русия оръжия.

Без обаче да напусне НАТО.

Е, каква се явява Турция при това положение?

Отговорът е простичък - пета колона.

Съвсем нормално и очаквано е НАТО да й се противопоставят. Но тъй като европейските страни-членки на НАТО страдат от липса на два важни органа югно от кръста, което страдание по народному се именува липса на топки (най-известен с него в последно верме на родна почва е президентът Радев), те не правят нищо. Поради това се налага САЩ сами да го правят.

 

Турция трябва да се определи къде е в съществуващото противопоставяне между Русия и Запада.

F16
снимка на F16

Очарователен си в заблудите си.

ГАМЕНЧЕТО

Тя Турция още преди покупката харченето се с определила.

Това че някои бъркат НАТО с Вашингтон е бела за много объркани хора.

Следващия да се определи е Макрон -ще става ли наполеон или го отлага във времето.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

„Урокът за другите държави не е, че Турция се размина с всичко, а че е загубила и все още може да загуби“

 

Ето и още даскали по рекетьорска логика.

А как ще им хареса на вече официалните Терористи официално да бъде признат и

геноцида над индианците, питаше Реджи преди месец?

dissidentbg

Турция „се е отървала“ 

Отърва се от покупката на F-35.

 

А изказването за "уроци" които САЩ дават е обидно за всеки, който ги получава. 

dissidentbg

Турция, НАТО, САЩ.

НИКОГА не забравяйте, съюзи се сключват от ИНТЕРЕС.

Много хора си въобразяваха, че ЕС ще бъде и пребъде. Ето, че започна да се разпада. И НАТО няма да е вечно, дори в САЩ започнаха да говорят САЩ да го напусне. 

Турция с всяка година става все по-силна държава и ще просъществува и без НАТО. Но НАТО без Турция ще е доста отслабено. 

navara

САЩ явно искат да се отърват от някои стари съюзници. Нищо,  имат си нови, република СМ и други със съществена тежест в икономиката и геополитиката.😉

nebenebe

Тоз петоъгълник малко бавно схваща. Ще кроят номера на Турция.

Паткан

Разбира се че F35 и С-400 са несъвместими.

Там където има С-400 , F35 не може да лети ...

dissidentbg

Защо Турция закупи С-400?

Защото преди това Турция НЯМАШЕ своя противоракетна/противосамолетна отбрана. Разположените на турска територия такива системи са в ръцете на военните от САЩ. По време на опита за военен преврат се видя, че правителството не е защитено. Американците определят кого и кога да "пазят". 

Сега вече Турция има такива системи и тестовете на С-400 бяха проведени около Анкара, където са правителството и президента. 

 

След придобиването на С-400 Ердоган може да диша по-спокойно и да провежда политика в интерес на Турция. 

Гегата

Когато САЩ купуват от руския ВПК - проблеми няма. Когато други купуват от руския ВПК - проблеми има. На мен лично ми е безразлично какви проблеми имат краварите и руснаците от тези санкции, проблема става когато с тези санкции почват да засягат и нас, въпреки че сме ако не ценен, то дащен съюзник.

 

За справка - https://money.bg/archive/tsenniyat-metal-titan-kar...

 

Сгугню
снимка на Сгугню

Очарователен си в заблудите си.

Показателно е, че получавам като контрааргументи на нещо, което съм изложил тук, основно подобни реплики.

Показателно е да не казвам за какво.

dissidentbg

Гегата, по-горе, ти е дал отговор с въпрос.

Защо САЩ могат да купуват руско оръжие, а съюзниците им да не могат? 

Гегата

Показателно е за качеството на това което излагаш.

F16
снимка на F16

Искаш аргументи - voila:

В момента полските ВВС разполагат с 27 МиГ-29, както и с 48 F-16 и 18 Су-22.

KTP

Сгугню явно се опитва да каже че Турция е верен васал на Вашингтон и противник на Русия, изобщо не смята да води независима политика, и всичкото това - потоци, АЕЦ-и, покупки, самостоятелни преговори и решения -  е просто един театър за наивници... а Владимир Владимирович в ролята на главният наивник! 

Сал един Сгугню ги усеща тия работи и се присмива на Путин от висотата на един Сгугню...

Безценно!

Пантелей

Пустите наши московци станаха турски пандури...

Кире

Разпадането на НАТО ще доведе до различен тип конфликти, но може би е спасението на бяла Европа. Много от държавите по света стават равностойни на европейските по отношение на конвенционалната война, а неименуемо ще се стигне до такъв тип решения на проблеми. Европа без САЩ или Русия ще закъса доста бързо за ресурси. Следователно ще се насочат към Глобалния юг и там ще се сблъскат с въоръжени от Русия/ САЩ талибани. 

 

Или европейците ще направят нова технологична революция, а откритията съвсем няма да се пръскат щедро по света. Германия и Франция имат такъв потенциал, вероятно също и Испания може да изплува отново, а край тях ще има групи от приближени държави. Но ще си останат регионални сили. 

 

Вероятно след време европоцентричните американци и руснаци ще се опитат да им помагат, защото те самите ще са заплашени от изчезване от могъщите жълти. За момента най-добри шансове за симбиоза с жълтите имат руснаците, но и в самата Русия има много дърпания по тоя въпрос. Белите руснаци определено не искат да предадат гените си, нито бъдещето на децата си. Срещу тях е имперският мултикултурализъм. Въпросът е деликатен, защото разтурянето на тоя ред може да разтури и федерацията. И впрочем, точно по същия начин стоят нещата и за САЩ. А европейските държави са твърде малки, за да не могат да оцелеят без мултикултурализъм. 

mi6osp.

Пентагонът го осъзна, но сгуню  не. 

Защото не усеща, че светът не е вече този от 1990г.

Влез или се регистрирай за да коментираш