Quantcast
Паднаха две табута на Меркел в ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Паднаха две табута на Меркел в ЕС

Франция и Германия предлагат план за общ дълг на Еврокомисията от 500 милиарда евро
2 878
 ЕПА/БГНЕС
Макрон и Меркел на видеопресконференцията, гледана откъм Елисейския дворец

Френският президент Еманюел Макрон и и германската канцлерка Ангела Меркел представиха на съвместна видеопресконференция инициатива за европейско възстановяване, която предлагат на държавните и правителствени ръководители след четири техни неуспешни видеоконференции. Целта е да извадят Европейския съвет от безплодните спорове дали възстановяването трябва да стане чрез европейски грантове или кредити. Те предлагат Европейската комисия да поеме дълг от 500 млрд. евро и да предостави чрез европейския бюджет тези пари на  държавите, регионите и секторите, които са най-засегнати от пандемията.

Самата Еврокомисия имаше срок до 15 май да изработи план за възстановяване, но без единодушната подкрепа на държавите не се справи с тази задача. Франция и Германия трябва да убедят Холандия и скандинавските държави да поемат по-голямо общо финансово бреме в полза на закъсалите икономики в южната част на континента. Досега те бяха категорично против натоварването с общ дълг заради коронавируса. Парижкият в. "Монд" писа: "Само по себе си е революция падането на две табута отвъд Рейн (в Германия)  - поемането на общ дълг от ЕС и изразходването му чрез европейския бюджет". Меркел бе твърд противник на издаването на еврооблигации, които заради пандемията получиха названието коронаоблигации.

Френско-германската инициатива обединява двете противоположни позиции: чрез ЕК се поема дълг, който ще трябва да се върне, но разпределянето на парите ще стане през евробюджета, което означава, че едни държави ще бъдат нетни получатели, докато други ще бъдат донори. Формално държавите няма да бъдат длъжници едни на други, което може да смекчи противопоставянето им.

Еманюел Макрон и Ангела Меркел искат също Европа да приеме инструмент за контрол на инвестициите, за да попречи на компаниите, работещи в стратегически сектори като здравеопазване, енергетика или отбрана, да прехвърлят активи в държави извън ЕС, например в Китай. Тяхната инициатива съдържа идеята за Европа на здравеопазването, която означава общи медицински стандарти, запаси от жизненоважни лекарства и санитарни материали (като предпазни маски) и гаранции, че ваксините ще стигнат приоритетно до европейските граждани.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов и Радев влязоха в остър сблъсък и за "Три морета"

21.10.2020

493 10
Френският отговор: Ще пуснем карикатури за всички религии

19.10.2020

2820 26
Полицията в Париж претърси домовете на ислямски радикали

19.10.2020

Обновена

2359 20

Коментари

марк

 

 

 

                    Не мога да разбера кой държи 500 милиарда в готовност всеки момент да ги даде на ЕС и тези пари до сега не работиха ли и ако да -къде ? До колкото си спомням , само Гърция беше заборчляла с 300 милиарда ....

независим експерт

никой не ги държи никъде, ще ги напечатат, когато им потрябват. Всъщност, даже няма и да ги напечатат, ами ще ги цъкнат в компютъра. Всичко е въпрос на доверие. 

Каубой
снимка на Каубой

Ако и на Дойчланд нямате доверие, отиде коня в реката. Франция е друга бира...

sega_reader

Четивата за ЕС са изключително скучни и сухарски.

Невъзможни са за четене, камо ли за коментиране.

mi6osp.

Междувременно германският енергиен регулатор освободи "Северен поток "  2 от действието на Газовата директива на ЕС.

Меркел показа решително , че няма да жертва конкурентоспособността на икономиката на Германия за кефа на Тръмп. 

Което означава, че Тръмп ще наложи санкции срещу съюзника Германия и че  държавите от ЕС Полша и Германия ще са за и против тези санкции..

Интересни времена предстоят. 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш