Медия без
политическа реклама

Орбан свиква референдум за спорния антигей закон

21 Юли 2021
Виктор Орбан
https://www.facebook.com/orbanviktor
Виктор Орбан

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че ще бъде проведен референдум за преценка на вътрешната подкрепа за противоречивия закон за ЛГБТ, след като Европейската комисия започна съдебни действия срещу Будапеща заради него, съобщи БГНЕС.

"Брюксел явно нападна Унгария през последните седмици заради закона", каза Орбан във видеоклип, публикуван на страницата му във Фейсбук. Той се позова на законодателството, което забранява "популяризирането" на хомосексуалността сред непълнолетните.

Унгария прие закон, който включва забрана за изобразяване или популяризиране на хомосексуалност и смяна на пола за лица под 18 години, който влезе в сила в началото на юли, въпреки многобройните предупреждения от Брюксел и натиска от страна на лидерите на ЕС.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече законопроекта "позор" и заяви, че изпълнителната власт на ЕС ще използва "всички налични правомощия", за да принуди Унгария да отмени или измени закона.

Впоследствие Еврокомисията стартира правния действия срещу Унгария заради този закон, който тя определи като дискриминиращ представителите на ЛГБТ общността. Според ЕК, правната норма нарушава правилата на ЕС относно правата на свобода на изразяване, както и свободната търговия и предоставянето на услуги. Това може да доведе до дело пред Съда на ЕС, а оттам до финансови санкции срещу Унгария. Отделно комисията все още не е одобрила отпускането на 7,2 милиарда евро финансиране на Унгария за възстановяване от коронавируса, въпреки че други държави-членки вече очакват да получат първите си плащания.

Унгария реагира гневно на решението на ЕК за започване на съдебен иск и заяви, че ако ЕС иска да се намесва по въпроси и закони, обхванати от конституциите на други страни, това може да разруши целия ЕС.

Либералната група "Обнови Европа" в Европейския парламент поиска от Европейската комисия да наложи строг контрол над предвидените за Унгария 7 млрд. евро по Плана за възстаноавяване и развитие, съобщи брюкселското издание "Политико".
 
Gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány // The government is initiating a referendum on child protection

Gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány // The government is initiating a referendum on child protection

Posted by Orbán Viktor on Wednesday, July 21, 2021

 

Ключови думи:

Виктор Орбан, ЛГТБ, Унгария, ЕК

Още по темата