Quantcast

Медия без
политическа реклама

Орбан предлага НАТО без САЩ

Унгарският премиер настоява за чисто европейски отбранителен съюз

02 Март 2023
Корицата на последния брой на "Велтвохе" анонсира интервюто на Виктор Орбан

Страните от Европейския съюз трябва да създадат свой отбранителен съюз, без САЩ, тъй като американците често преследват собствени интереси, когато се занимават с въпросите на международната сигурност, заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю, публикувано днес от швейцарския седмичник "Велтвохе".

Той смята, че страните от ЕС трябва да положат допълнителни усилия, за да укрепят сигурността си и да могат да се защитават сами, без да разчитат на помощта на САЩ. "Едно европейско НАТО би било решение. Предложих това още през 2012 г.", каза Орбан. Той смята още, че подходът на западните държави към конфликта в Украйна се определя от САЩ, докато Европа губи своята идентичност "емоционално и интелектуално".

Унгарският премиер твърди, че днес "липсва воля, поне на Запад", за разрешаване на ситуацията в Украйна. Много народи - араби, бразилци, индийци, китайци, турци - искат бързо прекратяване на конфликта, каза той. "Западът обаче е изгубил способността си да обединява света в името на една кауза. Основните принципи на философията са ограничени в пространството. Това е нов феномен", добавя Орбан в интервюто.

Ключови думи:

Виктор Орбан, НАТО, САЩ

Още по темата