Медия без
политическа реклама

Опозицията в Сърбия иска санкции срещу Москва по примера на ЕС

Иначе рискуваме изолация, обяви вносителят на проекторезолюцията в Скупщината

23 Ноем. 2022
ЕПА/БГНЕС
Зам.-председателят на сръбския парламент Борко Стефанович се надява резолюцията да влезе в дневния ред на Скупщината в Белград.

Зам.-председателят на сръбския парламент от редиците на опозицията Борко Стефанович е изпратил до Комисията по външни работи предложение за резолюция "за хармонизиране на външната политика на Сърбия с политиката на Европейския съюз". Вносителят предлага с нея да се въведе подходящ пакет от санкции срещу Русия, които правителството ще трябва да приложи незабавно.

"Ние сме единственият кандидат за членство в ЕС, който не е въвел ограничителни мерки срещу Русия. Излагаме се на реална опасност да бъдем отново изолирани", заяви Стефанович на пресконференция в парламента днес следобед.

Той поясни, че Сърбия е в реална опасност повече от 10 000 компании да изпаднат в затруднено положение, застрашавайки 300 000 работници, заети в компании от ЕС, както и търговията със Съюза, което е 60% от общата външна търговия на западната ни съседка. Според Стефанович Сърбия не трябва да бъде "от другата страна на виртуалната Берлинска стена, която отново се гради".

По думите му въвеждането на от санкции от страна на Сърбия "ще бъде в скромен мащаб и няма да застраши Русия", но ако това не се случи, "позицията на държавата по отношение на Косово ще се утежни", както и политическите и икономическите отношения с ЕС. Той добави, че до края на ноември проекторезолюцията ще бъде представена на комисията по външни работи, на която той е председател, като се надява тя да влезе и в дневния ред на Скупщината.

"Трябва да помогнем на собствената си страна да избегне опасността от изолация. Поради своята чест и интереси Сърбия не може да стои настрана и да се прави, че не вижда промените, които се случват. Не трябва да следваме емоциите, а интересите", завърши Стефанович.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?