Quantcast

Медия без
политическа реклама

С операция "Железни мечове" Израел влиза в Газа

Външните министри на ЕС са против израелска блокада на Газа

10 Окт. 2023Обновена
EPA/БГНЕС архив
Йоав Галант направи обръщение към израелската войска

Израел минава в пълна офанзива, Ивицата Газа никога повече няма да бъде същата. Това заяви военният министър Йоав Галант в обръщение към израелската армия. Операцията се нарича "Железни мечове". 

„Махнати са всички ограничения, възвърнахме си контрола над територията и преминаваме към пълномащабна офанзива. "Хамас" искаше промяна в Ивицата Газа и тя ще се промени на 180 градуса от това, което терористите мислеха. Те ще съжаляват за този момент. Газа никога няма да се върне към това, което беше преди. Който и да дойде да обезглавява, да убива жени, оцелели от Холокоста - ние ще го унищожим с цялата си сила и без компромис", каза министърът. Очаква се всеки момент да започне сухопътното нахлуване в Газа на израелската войска. 

По-рано днес Франция и Европейският съюз официално признаха радикалната палестинска групировка "Хамас" за терористична организация, съобщи френската министър-председателка Елизабет Борн. Едва преди 2 дни ЕС съобщи, че спира да праща финансова помощ за Палестина, съобщи NEXTA.

Борн обеща "безкомпромисност към всички, които биха искали да използват този конфликт като претекст за антисемитизъм". Обръщайки се към еврейската общност, тя каза: "Ние сме с вас. Атаката срещу вас означава атака срещу цялата република", предаде АФП.

Европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей обяви в публикация в социалната мрежа X, че блокът спира помощите за палестинците заради това, което той нарече "мащабен терор и бруталност" по време на атаките на ''Хамас'' срещу Израел.

"Външните министри на страните-членки на ЕС са против блокадата на Газа и призоваха да бъдат открити хуманитарни коридори, през които да могат желаещите да напуснат ивицата", съобщи Жозеп Борел след срещата на министрите в Брюксел.  "Израел има право да се защитава, но ред негови действия противоречат на международното право", заяви дипломат N 1 в ЕС. 
В момента израелската армия пуска листовки, смс-и и предава по тв на арабски в Газа: всички да напуснат  района, защото там ще започне операция "Железни мечове". Анализ на районите показва, че е възможно израелските войски да влязат в Газа от три посоки - армията ще настъпи южно от град Хан Юнис и в две направления от север - от Сдерот и Зиким към град Газа.

"Гардиън" анализира ситуацията.  Въпреки че Израел има огромно преимущество от гледна точка на размера на въоръжените сили, технологиите, оръжието и логистиката, през изминалите години "Хамас" се адаптира значително, за да се възползва от преимуществата на плътната градска среда в Газа, коментират военни експерти пред "Гардиън". 

Географията на Газа ограничава възможностите на израелската операция и затова израелската армия използва едни и същи маршрути. 

"Хамас" има ядро от опитни бойни лидери, които са добре запознати с израелския начин на водене на бойни действия, някои говорят иврит и са проучили задълбочено израелската армия. 

Израел ще има сериозни проблеми при сухопътно настъпление, защото трябва да противостои на подготвените позиции на "Хамас", които включват бойни тунели, изкопани в продължение на години на територията на Газа, част от които са свързани с комуникационни системи. 

Въпреки че Израел има военен потенциал и силна воля след съботното нападение, цената, която ще платят израелските военни и палестинското гражданско население, вероятно ще е висока, пише "Гардиън". 

Пълна повторна окупация на Ивицата Газа ще е извънредно трудна задача и вероятно надхвърля възможностите на Израел да управлява територията в дългосрочна перспектива. Това предполага, че ако Израел се реши на пълно нахлуване в Газа, целта най-вероятно е пълно поражение на "Хамас", прогнозират аналитиците. 

"Хамас" обяви петък за ден на всеобща мобилизация в арабския и ислямския свят. Терористите се обърнаха към палестинците с призив " да излязат масово, за да потвърдят единството си и пътя към Йерусалим". 

 

 

Ключови думи:

Хамас, Израел