Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ню Йорк ще наложи такса за задръствания

Планът обаче се оспорва от такситата

07 Авг. 2023
Pixabay
Такситата в Ню Йорк оспорват налагнето на данък "задръстване"

Ню Йорк иска да въведе първата такса за задръствания в Америка, съобщава БГНЕС.

Планът, подобен на цените, които отдавна са въведени в Лондон и Сингапур, има за цел да подобри качеството на въздуха в Ню Йорк, като облекчи задръстените от трафик улици на Манхатън. Той също така цели да събере така необходимите приходи за модернизиране на системата на метрото, която се използва от около 4 млн. нюйоркчани всеки ден.

Властите смятат, че таксата ще помогне на околната среда, като намали замърсяването, и ще направи града, който никога не спи, по-ефективен, като ускори времето за пътуване. "Определянето на таксите за задръствания е възможност за поколенията", заяви Джон Маккарти, говорител на нюйоркската Метрополитен транспортна администрация (МТА). Планът предвижда таксуване на шофьорите за преминаване под 60-та улица в Манхатън - район, който обхваща бизнес районите Мидтаун и Уолстрийт. MTA все още не е определила тарифите, но обмисля да събира 23 долара в час пик и 17 долара извън пиковите часове.

Схемата, която трябва да започне да действа през следващата година, обаче се оспорва в съда. Съюзът на таксиметровите работници в Ню Йорк, който представлява 21 000 таксиметрови шофьори, изчислява, че данъкът може да доведе до загуба на приходи от 8 000 долара годишно. През последните седмици членовете му излязоха на улицата, за да поискат да бъдат освободени от таксата.

 

 

Още по темата