Медия без
политическа реклама

Нови правила за каране в Турция стъписват българските шофьори

Само вписаният като водач при минаване на границата може да е зад волана на турска територия, иначе колата ще се "арестува"

17 Май 2023
Единствено записаният като водачна автомобила при влизане в Турция има право да управлява на нейна територия
БГНЕС
Единствено записаният като водачна автомобила при влизане в Турция има право да управлява на нейна територия

Турция е въвела нови изисквания за влизане и пътуване в страната, отнасящи се до шофьорите на автомобили. Но все още не е ясно как точно действат правилата, затова от българското МВнР са поискали обяснения от турските власти за ограниченията, които ще се налагат на българските водачи.

Информацията за новите изисквания е тръгнала от групи в социалните мрежи, като за източник се сочи Генералното ни консулство в Истанбул, съобщи БНР.

"При влизане на турска територия, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изведе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, дори и с пълномощно, даже регистрираният на влизане водач да се намира в същото превозно средство. При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което да бъде върнат на водача след заплащане на солидна глоба", гласи пуснатата във "Фейсбук" информация, публикувана и на страницата на Генералното ни консулство в Истанбул.

Има обаче и неясноти. Например - как ще пътуват туристическите автобуси с по двама шофьори или какво се случва, ако на водач му прилошее и се наложи друг да го смени зад волана.

От МВнР заявяват пред БНР, че писма с новите изисквания са получени в туристически агенции и вече са разпространени на техните сайтове. Външното ни министерство е предприело постъпки за отправяне на официално запитване към турските власти какво означават новите разпореждания. Отговорът се очаква в следващите дни.

Същевременно от Истанбул вече са получени 3 сигнала за задържане на регистрирани в България коли, които са управлявани от лице, различно от това, което е вписано като шофьор при влизане в Турция, въпреки че същото е било в колата. Има и случаи с официално упълномощени лица, са казали от МВнР.

Публикуването на новите изисквания има за цел да предупреди българските граждани, на които им предстои пътуване в близките дни, докато се получи официалното тълкувание от турските власти.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Турция, туризъм

Още по темата