facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Норвегия е №1 за отглеждане на деца, а България - 45-а

Сред страните от ЕС само Румъния е след България, показва световно проучване на УНИЦЕФ и СЗО
2 003
 Pixabay

В Норвегия, Южна Корея и Нидерландия децата се отглеждат при най-добри условия и имат най-голям шанс за оцеляване и благополучие. В дъното на класацията са Централноафриканската република, Чад, Сомалия, Нигер и Мали. Данните са от изследването "Бъдеще за децата на света", направено от комисия от над 40 здравни експерти от цял свят по поръчка на Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и реномираното медицинско списание "Ланцет". Изследвани са 180 страни.

Проучването посочва, че всяка от страните на първите три места в класацията отделя 210% повече въглероден диоксид на глава от населението от целта си за 2030 г. САЩ, Австралия и Саудитска Арабия са сред десетте най-сериозни замърсители, посочва УНИЦЕФ.

В топ 10 на най-добрите държави за отглеждане на деца са още Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия и Великобритания. България е на 45-о от 180 места. От страните в ЕС единствено Румъния е на по-задна позиция – 80-а. Веднага след България са Куба, Бахрейн и Сърбия. А точно преди нея са Малайзия, Китай и Кувейт. Македония също изпреварва страната ни в класацията и се подрежда на 40-о място, непосредствено след САЩ. Индексът, оценяващ условията за отглеждане, включва два компонента - оцеляването и развитието на децата.

За критерия "оцеляване" предвид се вземат смъртността на деца под 5-годишна възраст, майчината смърт по време на раждане, каква част от населението е покрита от ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш, каква част от ражданията се случват в присъствието на медицински персонал, транспортните инциденти, довели до смърт на деца, броят на домакинствата, които живеят в бедност и т.н.

При изследване на "развитието" значение имат времето в училище до 20-24-годишна възраст, делът на жените на 20-24 години, които са били омъжени или във връзка, преди да станат на 15 г., броят на родилките на 15-19 г., случаите на жертви на сексуално насилие под 18 г. и др. 

Дори в богатите страни има гладни деца и такива, които живеят в абсолютна бедност, посочва изследването. Според тях твърде често потенциалът на децата с увреждания се пренебрегва. Нито една държава не защитава адекватно здравето на децата, околната среда и бъдещето им. Докладът сочи, че здравето и бъдещето на всяко дете и юноша в световен мащаб са под непосредствена заплаха от екологичните проблеми, промяната на климата и маркетингови практики, които промотират бързи храни, сладки напитки, алкохол и тютюн.

"Въпреки подобренията в здравето на децата и подрастващите през последните 20 години, сега има застой, който ще премине в регрес", предупреждава бившият министър-председател на Нова Зеландия и съпредседател на изследователската комисия Хелън Кларк. "Държавите трябва да преразгледат подхода си към здравето на децата, за да гарантират, че не само се грижим за децата днес, но и защитаваме света, който те ще наследят", добавя Кларк.

Според доклада докато най-бедните държави трябва да направят повече, за да подкрепят по-здравословния живот на децата си, прекомерните емисии на въглерод застрашават бъдещето на всички деца. Ако глобалното затопляне надхвърли 4°C до 2100 г., каквито са прогнозите в момента, това би довело до пагубни последици за здравето за децата, поради повишаването на нивото на Световния океан, разпространение на заболявания като малария и денга, както и недохранване.

"Повече от 2 милиарда души живеят в страни, в които развитието е възпрепятствано от хуманитарни кризи, конфликти и природни бедствия, проблеми, все по-свързани с изменението на климата“, каза министър Ава Кол-Сек от Сенегал, съпредседател на комисията. „Докато някои от най-бедните страни имат най-ниските емисии на CO2, много от тях са изложени на най-тежките въздействия на бързо променящия се климат. Насърчаването на по-добри условия днес за отглеждане на децата на национално ниво не трябва да е за сметка на бъдещето на децата в световен мащаб.“

Единствените държави, които са на път да постигнат целите са за въглеродни емисии до 2030 г., но и се представят добре в класацията (в рамките на първите 70 места) са: Албания, Армения, Гренада, Йордания, Молдова, Шри Ланка, Тунис, Уругвай и Виетнам.

Докладът подчертава огромната заплаха за децата от вредните реклами. Децата в някои страни виждат до 30 000 реклами само по телевизията за една година. В САЩ гледането на реклами на електронни цигари от младежи се увеличава с над 250% за две години и достига повече от 24 милиона млади хора.

Един от авторите на доклада, проф. Антъни Костело, посочва, че "саморегулирането на индустрията се провали". Броят на затлъстелите деца и юноши нараства от 11 милиона през 1975 г. на 124 милиона през 2016 г.

Авторите на доклада предлагат: спешно спиране на емисиите на въглероден диоксид, за да се гарантира, че децата имат бъдеще на тази планета; децата и подрастващите да бъдат поставени в центъра на усилията за постигане на устойчиво развитие; нови политики и инвестиции във всички сектори, които да работят за здравето и правата на детето; включване на мнението на децата в политическите решения; затягане на регулацията на вредния търговски маркетинг.

"От климатичната криза до затлъстяването и вредния търговски маркетинг децата по света трябва да се изправят срещу заплахи, които бяха немислими само преди няколко поколения", казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе. По думите й е време "за преосмисляне на детското здравеопазване" и поставянето на благосъстоянието на децата над всичко.

"Този доклад показва, че в световен мащаб лидерите не успяват да защитят здравето и правата на децата", казва д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация. "Това трябва да бъде призив за събуждане, за да инвестират в здравето и развитието на децата, да гарантират, че гласовете им са чути", допълни той.

Цялото изследване може да бъде прочетено тук на английски език.

Ключови думи:

деца, УНИЦЕФ, Норвегия
19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България е поискала да приеме деца-бежанци от Гърция

18.06.2020

735 3
И детските градини направиха скок в 21-ви век
Рестартът на детските градини тръгна спокойно

26.05.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

737 6

Коментари

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...почти всички български семейства не отговарят на норвежките критерии за гледане на деца и ако в България се приложат норвежките норми 70% от семействата ще останат без деца...социалните им ще ги вземат...

 

...например едно задължително условие в Норвегия е всяко дете да си има собствена стая...тоест в България едно семейство с две деца трябва да живее поне в тристаен апартамент...иначе...лошо...

Nick F

Глупости - не "трябва", а е препоръчително. Както и в Германия междувпрочем.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

If you are newcomer and want to rent a room for family (with kids), it might be that the Landlord will tell you that he cannot rent it because under the Norwegian law it has to be assured a separate room for a kid.

 

 

 

Direktiva

 А Русия е чак 79-та, срамота!

bay Dragan

До тук - 5 лева.

Boris65

Много гладни русначета са принудени да живеят в Лондонград , Алпите , Шотландия , Майами Биич , Поморие , Париж. Горките , полугладни , носим им храна на яхтите и в хотелите. Някои си продадоха яхтите , замъците , брилиантите да си купят ядене.  Голяма част от тия дето са в Русия ги обслужват гувернантки англичанки , да ги научат на европейски език да говорят. 

sega_reader

Днешните тролейбуси не работят за пари, това е корупция.

Те чакат новия лаптоп, преди години имаше един тук, казваше се Центур, на него така в лаптоп му плащаха и той не го криеше.

Но времената се менят, може нещо ново да са измислили.

Пантелей

 

"Проучването посочва, че всяка от страните на първите три места в класацията отделя 210% повече въглероден диоксид на глава от населението от целта си за 2030 г. САЩ, Австралия и Саудитска Арабия са сред десетте най-сериозни замърсители, посочва УНИЦЕФ."

 

Хъ де? Аз ли криво разбирам? Или криво е преведено?

P.S.

"Енергетиката на Аляска може да се похвали като най-чистата със стойности от 24 г/кВтч около обяд българско време.

Тя е следвана от Уругвай (25 г/кВтч), канадския щат Онтарио и Грузия (по 29 г/кВтч), Норвегия и Швеция (под 40 г/кВтч), Южна Бразилия (60 г/кВтч) и Финландия (109 г/кВтч)."

https://www.investor.bg/energetika/472/a/bylgarskata-energetika-otdelia-okolo-340-gkvtch-vyglerodni-emisii-285181/

Nickolas

Уж живеят под наем, нямат етажна собственост, пък имат отделни стаи за децата в жилищата си. И не само в Норвегия. Как го правят?

Direktiva

 Как го правят?

 И питаш! Дават децата на чернокожи хомосексуалисти за отглеждане.

slavabg

моля, моля, педофилите са с преференции... 

slavabg

Ха ха ха, само дето не са посочили кой всъщност ги отглежда тия деца ?

 

Моля, ако сте младо семейство с деца, но сте търсачи на силни усещания, заповдайте в Норвегия, с гаранция повече няма да си тръгнете! 

 

 

sega_reader

Налага се извода, че в норвегия има най-много гейзери.

ИвКо

Норвегия е №1 за отглеждане на деца, 

 Животните ги отглеждат, а децата трябва да израстват в оригинална за тях среда. В Норвегия тези деца се отглеждат като във ферма за бройлери при което в доста случаи децата се лишават от правото да имат биологични родители. Да откъснеш детето без негово съгласие от специфичният тон на майчиното сърце е варварско поведение. Интересно ми е откъде точно в Норвегия си падат по еничарството.

dissidentbg

Още колко статии ще има за тази информация?

 

ИвКо, не пиши простотии. 

ИвКо

  Щамповането на мозъците на децата е висша форма на демокрация. Следващата стъпка е отнемане на  децата на дивите животни и отдаването им за отглеждане от ялови животни или във ферми за животни.

дъртреалист

След като темата сексуална идентичност беше взета на въоръжение във хетерофобската война срещу човешката култура на общуване, 

вече съм силно подозрителен спрямо всякави проучвания, близки до темата.

След като не виждаме въпросите, изводите не ни интересуват.

Те са манипулация. 

Идеологическа обработка.

НЯма да се отървем, в този живот...

Преди ни ковяха с простотията за социалното равенство,

а сега - с набор от политкоректни идеологически отрови.

Обаче имаме полза от соца - някакъв имунитет срещу идологически простотии...

Какъвто западните общества нямат и затова ги манипулират, като малки деца.

sega_reader

Все пак има и нещо положително.

Това е факта, че в Норвегия ще се съберат всички хомосексуални двойки, които искат да осиновят чуждо дете. Така ще се отървем от тях.

sega_reader

Ако някой проявява интерес, ето една гледна точка отстрани.

http://новости-мира.ru-an.info/новости/барневарн-в-норвегии-это-государственный-фашизм-в-чистом-виде-и-геноцид-белого-населения/

Влез или се регистрирай за да коментираш

×