Quantcast

Медия без
политическа реклама

В Непал се разби самолет със 72-ма души на борда

Авиокомпанията съобщи, че всички са загинали

15 Яну. 2023Обновена

Самолет на авиокомпания  Yeti Airlines със 72 души на борда се разби в Непал. Всички пътници - 68, и екипажът - 4,  са загинали, съобщи News 18. По-късно тази информация бе опровергана. Твърди се, че има оцелели и са закарани в болница, но броят им не се съобщава. Последно представител на авиокомпанията съобщи, че всички на борда са загинали. 

Пътниците са били 53 граждани на Непал, петима на Индии, четирима руснаци, един ирландец, двама корейци, по един гражданин на Аржентина и Франция.  

Самолетът е изпълнявал полет от Катманду към Покхара - втория по големина град в страната. Катастрофата е станала при кацане на международното летище в Покхара. При достигане на пистата самолетът е избухнал в пламъци. 

В Непал често стават смъртоносни инциденти с полети, пише Ройтерс, съобщи БТА. 

Следва кратка справка за авиационните катастрофи през последните две десетилетия в хималайската страна, в която повечето летища са малки и много често са разположени в отдалечени хълмисти и планински местности, забулени в облаци и откъснати от сухопътни транспортни връзки.

15 януари 2023 г.

Двумоторен самолет ATR 72 на непалската авиокомпания "Йети Ерлайнс" със 72-ма души на борда се разби в Покхара, при което загинаха най-малко 44 души. Властите заявиха, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като самолетът е се е разбил на парчета.

29 май 2022 г.

Шестнадесет непалци, четирима индийци и двама германци загиват на борда на самолет "Де Хавиланд Канада Ди Ейч Си – 6 - 300 Туин Отър" (De Havilland Canada DHC-6-300 Twin Otter), който  се разбива 15 минути след излитането си от град Покхара, разположен на 125 км западно от столицата Катманду. 

27 февруари 2019 г.

Хеликоптер се разбива при лошо време в Източен Непал, като всички седем души на борда загиват. Сред тях е и тогавашният непалски министър на туризма. 

12 март 2018 г.

При катастрофа с бангладешки самолет загиват 51 от 71 души на борда. Самолетът се разбива при облачно време, докато се приземява на летището в непалската столица, което е разположено в хълмист район. 

26 февруари 2016 г. 

Малък самолет с двама души на борда се разбива в западния непалски окръг Каликот. 

24 февруари 2016 г. 

При катастрофа на малък самолет на частната авиокомпания "Тара Ер", излетял от Покхара при лоши метеорологични условия, загиват всички 23 души на борда. 

16 февруари 2014 г. 

Всички 18 души на борда на малък самолет, разбил се при лошо време, загиват.

28 септември 2012 г. 

Малък самолет се удря в прелитаща птица малко след като излита от Катманду. При катастрофата загиват 19 души, сред които седем британски и пет китайски граждани.  

25 септември 2011 г. 

Малък самолет с чуждестранни туристи на бода, извършвал панорамен полет над Еверест, се разбива в близост до Катманду. Тогава загиват всички 19 души в самолета.  

16 декември 2010 г. 

Малък самолет с 22 души на борда се разбива в подножието на Хималаите в Източен Непал. Няма оцелели.

24 август 2010 г. 

Четиринадесет души, включително четирима американци, един японец и един британец, загиват в малък самолет, разбил се при лоши метеорологични условия.

8 октомври 2008 г.

Малък частен самолет се разбива в отдалечените планини на Североизточен Непал, при което загиват най-малко 18 души, предимно чужденци.

4 март 2008 г.

Катастрофира хеликоптер, като жертвите са най-малко 10 души. Сред тях има и служители на ООН, които са извършвали оръжеен мониторинг.

21 юни 2006 г.

Пътнически самолет "Туин Отър" на частна непалска авиолиния се разбива минути преди да се приземи в западната част на страната. Тогава загиват всички девет души на борда. 

25 май 2004 г.

Малък товарен самолет се разбива в района на връх Еверест. Никой от тричленния екипаж не оцелява. 

22 август 2002 г.

Самолет, в който пътуват чуждестранни туристи, се разбива при лошо време в планинска местност. При катастрофата загиват всички 18 души в самолета. 

27 юли 2000 г.

Пътнически самолет "Туин Отър" се разбива в Западен Непал. Сред 25-те души на борда няма оцелели.

 

Ключови думи:

Непал, самолет, катастрофа

Още по темата