Медия без
политическа реклама

Навални: Изпийте тиквеното си лате и направете нещо за Русия!

21 Ноем. 2022
undefined

"Изпийте тиквеното си лате и направете нещо за Русия!", иронизира Алексей Навални свои сънародници, които му се оплаквали от депресия. Затвореният руски опозиционен лидер заяви в профила си в социалните мрежи, че със сигурност ще съди затвора, защото не му е дал зимни обувки, а температурите в Русия падат под нулата.

"Съдя колонията си и настоявам да ми бъдат предоставени зимни обувки", написа Навални.

46-годишният Навални излежава деветгодишна присъда в околностите на Владимир, град на около 230 км източно от Москва, където температурите в понеделник паднаха до -6ºС. В профила си той заяви, че в затвора "от седмици" вече са преминали към зимни дрехи, но надзирателите са отказали да му дадат ботуши.

"Моите зли надзиратели нагло не ми дават зимни ботуши", каза той. Навални заяви, че липсата на зимни дрехи означава да избира между това да не излиза навън изобщо или да се разболее, което е "силно нежелателно" в затвора. "Тук дават топла вода само три пъти на ден, мед няма. Ако моля за лекарства надзирателите, срещу това ме натискат да спра да пиша", казва Навални. Миналата седмица той съобщи, че го местят за 2 седмици в най-строг изолатор, поради което няма да има право на никакви свиждания. Той тъкмо очакваше близките си, след като 10 месеца не ги е виждал. 

Антикорупционният активист, който оцеля след атака с "Новичок" през 2021 г., добави, че и преди е боледувал там. "Дворът ми за разходки е покрит с лед. Не може да се върви по него с есенни обувки", каза той. "Но трябва да се ходи. Това са единствените 1,5 часа чист въздух, които можете да получите."

Навални постоянно клейми от затвора нападението на президента Владимир Путин над Украйна.

В понеделник той заяви, че напоследък е получил "много писма за депресия, мрачно настроение и апатия". Той призова руснаците да се "развеселят".

"Допийте тиквеното си лате и отидете да направите нещо, което да доближи Русия до свободата", написа той в обичайния си шеговит стил.

Навални, чието име Путин отказва да произнесе публично, е единственият опозиционен политик в Русия, който през последните години успява да предизвика общонационални протести. Навални беше арестуван миналата година, когато се върна в Русия от Германия, където се възстановяваше от отравянето. 

Политическият затворник Алексей Навални съобщи в социалните мрежи, че продължава да се изкачва в йерархията на затворник нарушител. Той описва през какви най-различни наказания минава в колонията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?