Quantcast
НАТО тества румънската система за противовъздушна отбрана | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

НАТО тества румънската система за противовъздушна отбрана

Френският ПВО комплекс SAMP-T, разположен в Румъния, отблъсна симулирана атака от изтребители на Алианса
3 116
 ЕПА БГНЕС архив

Съюзниците от НАТО извършиха днес военно учение, за да тестват противовъздушната и противоракетната отбрана в Румъния, около седмица след като заблудена ракета падна в Полша и разкри пропуските във въздушния щит на Северноатлантическия алианс, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Френската противовъздушна система, разположена в Румъния, отблъсна симулирана атака от съюзнически изтребители, съобщи Съюзното въздушно командване на НАТО в Рамщайн в Западна Германия.

Румънската армия официално получи от американски производители първата установка от американската система за противоракетна отбрана Пейтриът от партидата от общо седем батареи. Сделката за придобиване на системата от румънците беше договорена преди три години във Вашингтон по време на среща между ам

В учението участваха турски самолети Ф-16, испански Юрофайтър, американски самолети Гроулър, проектирани за радиоелектронната борба, и френски изтребители Рафал, които излетяха от френския самолетоносач "Шарл де Гол".

"В отговор на войната на Русия срещу Украйна ние продължаваме да подсилваме нашите възпиращи и отбранителни способности в източната част на алианса", заяви говорителят на НАТО Оана Лунджеску.

САЩ разположиха в Румъния мобилен противоракетен комплекс, известен като THAAD, съобщи Болкан инсайт. За пръв път антибалистична противоракетна система от този вид се разполага в Европа под командването на НАТО. Комплексът с две системи THAAD е пристигнал в базата в югозападния град Девеселу, който

Тя каза, че алиансът е добавил повече изтребители и разузнавателни самолети в патрулирането заедно с повече наземни съоръжения за противовъздушна отбрана и кораби със способности за противовъздушна отбрана в морето.

"Учения като това гарантират, че силите на НАТО са способни да действат заедно и остават в готовност да отговорят на всяка заплаха от която и да е посока", отбеляза Лунджеску.

През 2020 г. трябва да завършено строителството на базите ПРО на САЩ в Полша. Това е вторият обект на американската противоракетна отбрана в Източна Европа, първият вече действа в Румъния, коментира руският специализиран портал „Военное оброзрение“, цитиран от Агенция Фокус. САЩ не случайно проявяв

Франция разположи системата си за противовъздушна отбрана SAMP-T в Румъния през май. Тя е проектирана да предпазва бойни полета и важни обекти като летища и пристанища срещу крилати ракети, самолети, дронове и тактически балистични ракети, отбелязва Ройтерс.

Румъния ще плати още 1 милиард долара за покупката на втората ракетна система "Пейтриът" от САЩ в началото на септември, съобщи министърът на отбраната Михай Фифор, цитиран от в. "Гъндул". Той уточни, че Румъния има необходимата сума, за да плати покупката. "Миналата година купихме първата ракетна с

 

Още

Втори кръг от протести обхвана цяла Франция

31.01.2023

204
Турция се вклини между Финландия и Швеция

30.01.2023

732
Румъния се откъсва от България за влизане в Шенген