Медия без
политическа реклама

НАТО тества румънската система за противовъздушна отбрана

Френският ПВО комплекс SAMP-T, разположен в Румъния, отблъсна симулирана атака от изтребители на Алианса

23 Ноем. 2022
ЕПА БГНЕС архив

Съюзниците от НАТО извършиха днес военно учение, за да тестват противовъздушната и противоракетната отбрана в Румъния, около седмица след като заблудена ракета падна в Полша и разкри пропуските във въздушния щит на Северноатлантическия алианс, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Френската противовъздушна система, разположена в Румъния, отблъсна симулирана атака от съюзнически изтребители, съобщи Съюзното въздушно командване на НАТО в Рамщайн в Западна Германия.

Румънската армия официално получи от американски производители първата установка от американската система за противоракетна отбрана Пейтриът от партидата от общо седем батареи.

В учението участваха турски самолети Ф-16, испански Юрофайтър, американски самолети Гроулър, проектирани за радиоелектронната борба, и френски изтребители Рафал, които излетяха от френския самолетоносач "Шарл де Гол".

"В отговор на войната на Русия срещу Украйна ние продължаваме да подсилваме нашите възпиращи и отбранителни способности в източната част на алианса", заяви говорителят на НАТО Оана Лунджеску.

САЩ разположиха в Румъния мобилен противоракетен комплекс, известен като THAAD, съобщи Болкан инсайт. За пръв път антибалистична противоракетна система от този вид се разполага в Европа под командването на НАТО.

Тя каза, че алиансът е добавил повече изтребители и разузнавателни самолети в патрулирането заедно с повече наземни съоръжения за противовъздушна отбрана и кораби със способности за противовъздушна отбрана в морето.

"Учения като това гарантират, че силите на НАТО са способни да действат заедно и остават в готовност да отговорят на всяка заплаха от която и да е посока", отбеляза Лунджеску.

През 2020 г. трябва да завършено строителството на базите ПРО на САЩ в Полша.

Франция разположи системата си за противовъздушна отбрана SAMP-T в Румъния през май. Тя е проектирана да предпазва бойни полета и важни обекти като летища и пристанища срещу крилати ракети, самолети, дронове и тактически балистични ракети, отбелязва Ройтерс.

Румъния ще плати още 1 милиард долара за покупката на втората ракетна система "Пейтриът" от САЩ в началото на септември, съобщи министърът на отбраната Михай Фифор, цитиран от в. Гъндул".  Той уточни, че Румъния има необходимата сума, за да плати покупката.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?