Медия без
политическа реклама

Нападателят на датската премиерка е поляк

39-годишният мъж е бил дрогиран и не помни какво е направил в петък вечерта

08 Юни 2024Обновена
Мете Фредериксен
БГНЕС
Мете Фредериксен

Премиерът на Дания Мете Фредериксен бе нападната в петък от мъж на площад в Копенхаген, съобщиха от канцеларията й. От администрацията съобщават, че Фредериксен е „шокирана от случилото се“, но няма да коментират повече. Днес следобед полицията съобщи, че нападателят не е имал политически мотив. Бил е пиян и дрогиран. 

39-годишният нападател е поляк. "Датските власти ни казаха, че задържаното лице е полски гражданин, който е пребивавал в Дания от известно време", каза говорител на полското външно министерство, цитиран от полското държавно радио.

  "Датският министър-председател Мете Фредериксен беше нападната и удряна от мъж на площад „Култорвет“ в Копенхаген. Мете естествено е шокирана от нападението. Трябва да кажа, че това шокира и всички нас, които сме й близки", заяви министърът на околната среда Магнус Хойник пред "X". 

  39-годишният мъж  се яви на предварителен разпит, съобщи Ройтерс.

  Датската полиция не смята, че нападението срещу министър-председателя е било "политически мотивирано", предаде АФП в събота следобед.  "Понастоящем не е наша водеща хипотеза, че инцидентът е политически мотивиран", написа полицията в изявление до X.

  Мъжът ще остане в ареста до 20 юни, реши съдът. Премиерката е била ударена с юмрук в горната част на дясната ръка, което е нарушило равновесието й.

  Нападателят е поляк, който твърди, че няма връзка с Дания, но е работил в страната през последните три месеца на 2023 г. и живее под наем в Брьонби. Нито говори, нито разбира датски, но притежава датски граждански регистрационен номер, съобщава местната медия "Берлингске".

  Изслушването на обвиняемия и свидетели по делото се състоя при открити врати поради големия публичен интерес.

  В момента на нападението мъжът е бил пиян и под въздействието на наркотици. Той няма ясен спомен за случилото се вчера вечерта, но твърди, че знае коя е Фредериксен и я определя като "много добър министър-председател".

  Решението на съдията се основава на изявление на обвиняемия, в което той признава, че знае коя е Фредериксен и каква обществена позиция заема. Предвид факта, че обвиняемият няма връзка с Дания, съществува риск той да се укрие, цитира становището на съда телевизия DR, предаде БТА.

  Мете Фредериксен страда от "леки наранявания" и е отменила ангажиментите си за днес, се казва в изявление на нейната канцелария, цитирано от АФП.

  "След като вчера беше нападната, министър-председателят Мете Фредериксен беше откарана в болница за медицински преглед. Нападението е причинило леко разтежение на шийните прешлени", се казва в съобщението на нейния офис, който допълва, че тя е "потресена от инцидента" и поради това е отменила програмата си за деня.

  Насилието се превърна в тема в цяла Европа по време на кампанията за европейските избори. Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо се възстановява от опит за убийство, извършен от въоръжен мъж, а евродепутатът социалдемократ Матиас Еке беше пребит по време на предизборна кампания в Германия. По данни на полицията във вторник политик от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ е бил намушкан с нож в Манхайм в югозападната част на Германия.

  Последвайте ни и в google news бутон

  Ключови думи:

  Мете Фредериксен, Дания

  Още по темата