Quantcast
Национална стачка блокира Беларус | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Национална стачка блокира Беларус

Под обществен натиск Лукашенко нареди да се освободят задържаните протестиращи
6 661

Все повече заводи се присъединяват към генералната стачка, обявена в Беларус след президентските избори, спечелени за пореден път от Александър Лукашенко. Работниците са недоволни от насилието срещу мирно протестиращите граждани и настояват за ново преброяване на бюлетините. В заводите се провеждат и своеобразни екзитполове, които показват, че голяма част от работещите там са гласували за опонетнката на Лукашенко - Светлана Тихановска. Сред спрелите работа са автомобилните заводи "БелАЗ", Минският автомобилен завод, Минският тракторен завод и др.

Междувременно силите на реда започнаха да освобождават задържаните по време на протестите. Хората разказват как са били бити, унижавани и малтретирани в ареста. Над 1500 души са официално задържаните по време на протестите. По информация на Беларуската асоциация на журналистите, сред тях са 68 журналисти.

 

След като протестите започнаха да обхващат все повече градове в Беларус, председателят на парламента Наталия Кочанова направи изявление от името на президента Александър Лукашенко. "Президентът чу мнението на трудовите колективи и нареди да се изяснят фактите. Още днес са освободени над 1000 души, които са предупредени повече да не участват в несанкционирани мероприятия", каза тя.

Вътрешният министър на Беларус Юрий Караев се извини за насилието над "случайно попаднали на протестите хора" и пое отговорност за инцидентите. Той обаче категорично отрича в арестите да е имало насилие над задържаните. Караев отбеляза, че от началото на протестите е са извършени 11 нападения срещу представители на органите на реда. "Представете си каква е реакцията на приятелите и колегите на тези военнослужещи," каза той.

Днес външните министри на ЕС се събират, за да обсъдят ситуацията в Беларус. ЕС вече обяви, че проведените избори не са били нито свободни, нито честни, и заплаши със санкции заради насилието срещу протестиращите в Минск. САЩ призоваха за нови избори в Беларус.

Според официалните данни Александър Лукашенко спечели последните президентски избори с над 80%. Основната му опонентка Светлана Тихановска отказа да признае резултатите.

Още

Днес има нов протест в Айтос срещу тежкотоварния трафик в града

19.09.2021

107
Лукашенко се разправи чрез съда с главните си критици

06.09.2021

Обновена

1401
Президентът на Черна гора повежда религиозен бунт

05.09.2021

Обновена

7936