Медия без
политическа реклама

Москва загуби важна дипломатическа битка в ООН

Общото събрание на ООН отхвърли предложението на Москва за тайно гласуване на резолюцията за Украйна

11 Окт. 2022
ЕПА/БГНЕС
Когато от трибуната на Общото събрание на ООН говори руският външен министър Сергей Лавров, много национални делегации напускат залата

Общото събрание на ООН отхвърли предложението на Русия да бъде тайно гласуването утре на проекторезолюция за осъждане на анексирането от Москва на четири украински територии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Документът бе предаден за гласуване на извънредно заседание на Общото събрание на ООН, тъй като Русия му наложи вето в Съвета за сигурност на ООН в правото си на постоянен член.

Общото събрание реши със 107 гласа "за", 13 - "против" и 39 - "въздържал се" гласуването на резолюцията да бъде явно. Така ще се види кои държави осъждат "незаконните референдуми" и "опита за незаконна анексия". Колебаещите се държави или симпатизиращите тайно на Москва ще рискуват да се посрамят пред световната общност. Русия настояваше за тайно гласуване, защото според нея лобирането на Запада означава, че "вотът може да бъде много труден, ако позициите на държавите се изразяват публично".

Проекторезолюцията призовава държавите да не признават анексията от Русия на четири украински области и потвърждава ненакърнимостта на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Тя настоява за незабавно изтегляне от Украйна на руските окупационни сили. По инициатива на ЕС тонът ѝ бе смекчен чрез призив за дезескалация на напрежението.

В началото на извънредното заседание на Общото събрание на ООН Украйна обвини Русия, че е "терористична държава" само няколко часа след масираните руски ракетни удари по Киев и други украински градове, предаде Франс прес. "Русия още веднъж показа, че е една терористична държава, която трябва да бъде възпряна с най-твърди средства", каза украинският постоянен представител в ООН Сергий Кислица. "Целият свят още веднъж видя истинското лице на една терористична държава, която убива нашите граждани", допълни украинският дипломат и съобщи, че броят на убитите при руските ракетни удари е достигнал 14, а на ранените 97 души. "Да вземаш умишлено на прицел цивилни при ракетни удари е военно престъпление", каза още Кислица.

С подготвяната осъдителна резолюция Западът се надява да покаже, че Русия е изолирана на международната сцена, посочва АФП.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?