Медия без
политическа реклама

"Мета" блокира достъпа на канадците до медийно съдържание

Причината е нов закон, задължаващ интернет гигантите да плащат на издателите, с който компанията отказва да се съобрази

02 Авг. 2023
Илияна Димитрова

Компанията "Мета" започна официално да блокира достъпа на канадците до медийното съдържание в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Причината е нов закон, задължаващ интернет гигантите да плащат на издателите.

Линковете и съдържанието, афиширани от канадски, но и от чужди медии, вече няма да са видими за населението в Канада, посочва "Мета". В идните седмици мярката ще влезе напълно в сила.

Законът беше приет през юни и се вдъхновява от сходна мярка, въведена в Австралия през 2021 г. Той задължава интернет гигантите да сключват справедливи споразумения с местните медии, за да разпространяват съдържанието им в платформите си. Мярката може да позволи на канадските медии да получат около 330 милиона канадски долара на година, се казва в парламентарен доклад.    

Компанията-майка на Фейсбук и Инстаграм твърди, че новият закон "се основава на погрешната идея, че "Мета" се възползва несправедливо от новинарското съдържание, споделяно на нейните платформи, докато обратното е вярно".

Според американския гигант медиите умишлено използват двете социални мрежи, за да "увеличат броя на читателите си и да повишат печалбите си", знаейки, че "не новините са тези, които карат хората да използват нашите платформи".

Новият министър по въпросите на културното наследство Паскал Сент-Онж определи решението на "Мета" за блокиране на достъпа като "безотговорно", като отбеляза, че 80% от всички приходи от онлайн реклама в Канада отиват в "Мета" и "Гугъл".

"Свободната и независима преса е от основно значение за нашата демокрация", добави министърът, като посочи, че други държави обмислят налагането на подобни закони, "за да отговорят на същите предизвикателства".

"Гугъл" предвижда да възприеме подобен подход, когато законът влезе в сила до няколко месеца.

Ключови думи:

Мета, медии