Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мадрид недоволства от наложената му втора карантина

Границите на Унгария остават затворени

01 Окт. 2020Обновена
Мартин Гецов

Скандал между централна и местна власт избухна заради новата карантина, наложена в испанската столица след рязък скок в броя заразени с коронавирус, съобщи БНР.  Министерството на здравеопазването наложи блокадата още снощи. Регионалните власти на Мадрид обаче се обявиха против гласуваните от правителството на Испания единни мерки за ограничаване придвижването на жители на големите градове. Съгласно новите критерии жителите на населени места, в които разпространението на Covid-19 надхвърля 500 случая на 100 000, ще могат да напускат територията им само за да отидат на лекар или на работа. Ще могат да се събират максимум шестима души на едно място, ще бъдат затворени парковете и спортните площадки, а кафенетата, баровете и магазините ще работят най-късно до 23 ч.

Пет от общо 17 области - сред тях Мадрид и Каталуния - са отхвърлили критериите за ограничаване придвижването на хора, твърдейки, че мерките нямат законова основа. Мадрид обаче има 735 случая на Ковид-19 на 100 000 души население, което е едно от най-високите равнища в Европа и местните жители са притеснени. „Бясна съм. Политическите игри за сметка здравето на гражданите на Мадрид е най- жалкото нещо, което съм виждала. Но знаем, че десните в тази страна са готови на всичко за печалба, видяхме го при предишните правителства на Народната партия, виждаме го и сега“, коментира жителка на испанската столица.

- Властите в Германия посъветваха своите граждани да не пътуват до нови 11 държави и райони, които отбелязват като високорискови за COVID-19.

В списъка попадат цяла Белгия, Исландия, Уелс и Северна Ирландия. Сред опасните дестинации са и още два френски региона, освен Париж и Френската Ривиера - Пеи дьо ла Лоар и Бургундия. Включени още са райони в балтийските държави Литва и Естония, в Хърватия, Словения, Унгария и Румъния.

България фигурира в предупредителния списък на Германия още от средата на август с три области - Варна, Добрич и Благоевград. 

Според класификацията на Германия район с висок риск, за който се издава предупреждение за пътуване, е територия, в която в рамките на седем дни се регистрират над 50 случая на COVID-19 на 100 000 души население, пояснява ДПА.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия e нараснал с 2503 до 291 722 заразени в последното денонощие. Броят на смъртните случаи се е увеличил с 12 до 9500.

- И след края на летния ваканционен сезон влизането в Гърция остава само с отрицателен PCR тест. В съобщение до екипажите гръцката служба за гражданско въздухоплаване удължава до 12 октомври изискването пристигащите с полети от редица страни, сред които и България, да представят отрицателен тест за коонавирус, извършен до 72 часа преди пътуването. Същото изискване има и за пристигащите от Румъния, Унгария, Обединените арабски емирства, Малта, Белгия, Испания, Албания и Северна Македония, а още по-строги мерки са наложени за гражданите на Израел.

Новото в днешната инструкция е въвеждането на отрицателен PCR тест за пристигащите от Полша. Продължава да е в сила забраната за полети между Гърция и Турция и между Гърция и испанския регион Каталуния. Остава забраната за влизане на граждани на страни извън ЕС с изключение на жителите на 11 страни, сред които Австралия, Канада, Грузия, Япония и др. 

Правилата за влизане в Гърция през сухопътните граници остават без промяна. От 15 юли по несъществени причини това е възможно само през ГКПП Кулата/Промахон със задължително представяне на отрицателен PCR тест за коронавирус.

- Италия обмисля да удължи извънредното положение заради коронавирус до 31 януари следващата година, предава Ройтерс, цитирайки италиански медии. 
Извънредното положение, което по първоначални планове трябваше да приключи в средата на октомври, дава на правителството по-големи правомощия, позволявайки на длъжностните лица по-лесно да заобикалят бюрокрацията, която възпрепятства приемането на някои решения, предава "Гардиън".

Границите на Унгария ще останат затворени до края на месец октомври, за да се ограничи разпространението на коронавируса, съобщиха от кабинета на премиера Виктор Орбан. Будапеща затвори границите си за чужденци на 1 септември, след нов пик в броя на заразените, а унгарците, прибиращи се от чужбина подлежат на задължителна карантина.

 

Още по темата