Медия без
политическа реклама

Лондон осъди на затвор българите, източили милиони от помощи

Четирима от тях бяха арестувани още в съдебната зала, а петата бе освободена и депортирана веднага

30 Май 2024
Обвинените българи
БНТ
Обвинените българи

На затвор между 3 и 8 години бяха осъдени петимата български граждани, обвинени за една от най-големите измами с помощи във Великобритания.

Четирима от тях бяха задържани още в съдебната зала, предава Нова тв. Единствено 53-годишната Цветка Тодорова бе освободена и подлежи на автоматично депортиране. Оказа се, че тя вече е изтърпяла повече от половината от присъдените й 3 години затвор. Веднъж тя се е опитала да напусне страната по време на разследването, но е била арестувана на летище Лутън в Лондон.

Най-дълго зад решетките ще остане 34-годишният Гюнеш Али, който успява да избяга в родината, но е екстрадиран. Неговата присъда е 7 г. и 3 месеца.

Осъдената на 8 г. лишаване от свобода Галина Николова ще трябва да остане зад решетките поне четири години, преди да може да поиска освобождаване под гаранция. Съдията не прие аргументите й, че трябва да се грижи за двете си малки деца. Николова и Али са сочени като основни двигатели на продължилата близо 5 г. престъпна схема, довела до източването на 54 млн. паунда. 

Партньорът на Николова – Стоян Стоянов ще трябва да изтърпи присъда от 4 години лишаване от свобода, като ще може да бъде пуснат под наблюдение най-рано след две години.

27-годишната Патриция Панева посрещна със сълзи присъдата си от 3 г. и два месеца. Съдията каза, че това е минималното наказание, което може да й даде, тъй като е била твърде млада, когато е попаднала в престъпната схема и не е била сред тези, които са вземали решения.

Петимата българи имат право да обжалват до 28 дни. През юли ще има и ново дело по техния случай, което ще определи какво от личното им имущество ще бъде конфискувано.

"СЕГА" припомня: 

Петима българи стоят зад най-мащабната схема за източване на социални помощи в Англия и Уелс, съобщи в началото на април т.г. британският ежедневник "Дейли мейл". В продължение на години българите са източвали с фалшиви документи пари за т.нар. универсален кредит - социална помощ за бедни и безработни, която преди десетина години замени шест други вида помощи в социалната система на Англия. Присвоената сума е 54 млн. британски лири, около 63 млн. евро. Измамниците са ползвали социалната система като банкомат, обяви обвинението в съда.

Петимата българи давали консултация как човек да се регистрира в системата и да кандидатства за помощи. Зад този привидно легален бизнес, какъвто има в почти всяка държава за диаспората ни, те въртяли машина за заявления, с които през фалшиви документи получавали помощи. За помощите кандидатствали с комбинация от фалшиви и истински самоличности. Една от жените в групата държи хранителен магазин в Уд Грийн.

Измамите са извършени в периода 2016-2021 г. Парите са получени през 6000 фалшиви заявления. Петимата са арестувани през 2021 г. след операция  на местната полиция.

При обиска в домовете на петимата полицията открила пачки със 750 000 британски лири, 900 мобилни устройства, стотици формуляри за кандидатстване, натъпкани в кашони. В профилите в социалните мрежи на петимата се виждат кадри от луксозния живот, който са водели на гърба на социалната система. На едно видео петимата хвърлят банкноти от 20 лири като конфети в апартамент.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата