Медия без
политическа реклама

Литва построи 500 км ограда по границата си с Беларус

30 Авг. 2022
Оградата между Беларус и Литва се разпростира на около 550 километра.
BGNES/EPA
Оградата между Беларус и Литва се разпростира на около 550 километра.

Литва построи ограда по границата си с Беларус. "Във всички участъци работата е завършена на 100 процента", обяви пред журналисти литовската министър-председателка Ингрида Шимоните, предае БТА.

Оградата е висока четири метра с бодлива тел отгоре. Тя се разпростира на около 550 километра от 700-километровата граница на Литва с Беларус. Останалата част от границата минава през блата, езера и реки. Поради тази причина е "технически невъзможно" там да бъде издигната физическа бариера, обясни Шимоните.

Притокът на нелегални имигранти в Литва се увеличи значително тази година, отбелязва АФП. Около 4200 души, предимно от Близкия изток и Африка, успяха да влязат в страната от Беларус.

Западът обвинява режима в Минск, че насочва умишлено мигрантите към съседни държави от Европейския съюз в "хибридна атака", която провежда заедно със своя съюзник Русия. Беларус отрича.

Литва следва политика на недопускане на нелегални мигранти на своя територия, заради която си навлича обвинения в незаконни връщания. Литовската министър-председателка обаче даде да се разбере, че ще продължи да прилага тази спорна тактика, и търси начини да го направи без да обявява извънредно положение, макар да призна, че това би било предизвикателство от гледна точка на международното право.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата