Медия без
политическа реклама

Лавров определи срещата с Лондон като разговор на „ням с глух “

10 Февр. 2022
Външните министри на Великобритания и Русия Лиз Тръс и Сергей Лавров
БГНЕС
Външните министри на Великобритания и Русия Лиз Тръс и Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че британските дипломати са се появили "неподготвени" в Москва за срещата относно Украйна и описа преговорите с  външния министър Лиз Тръс като "разговор на ням с глух". Лавров направи коментарите веднага след срещата, по време на която Тръс предупреди, че руско нахлуване в Украйна ще има "масови последици" за Москва, включително спиране на "Северен поток 2".

Сергей Лавров заяви, че руските войски се намират на руска територия. "Руските сили, за които се притесняват в Лондон, се намират на руска територия. За разлика от стотиците хиляди британски военнослужещи, които са разположени в Прибалтика". Той отбеляза, че с тази среща британско-руските отношения са стигнали най-ниската си точка от години. Лиз Тръс настоя, че е изложила позицията на Обединеното кралство, като каза, че не е била "няма" относно настоящата ситуация и  стремежите Русия да бъде спряна да нахлуе в Украйна.

Това не е първият път, в който Тръс е обект на руския гняв. Миналата седмица тя беше подигравана от руското външно министерство, след като каза, че Обединеното кралство ще изпрати помощ на "нашите балтийски съюзници отвъд Черно море".

"Г-жо Тръс, вашите познания по история са нищо в сравнение с познанията ви по география", написа говорителят на външното министерство Мария Захарова. "Ако някой има нужда от спасение от нещо, то това е светът от глупостта и невежеството на британските политици".

Днес Борис Джонсън се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, а по-късно трябва да посети Полша. Джонсън каза, че кризата в Украйна е навлязла в "най-опасния момент", предава в. "Гардиън". 

Според премиера на Великобритания руският президент Владимир Путин все още не е взел решение дали да разпореди инвазия в Украйна. Анализатори смятат, че Москва е събрала повече от 135 000 войници по границите на Украйна, както в Русия, така и в Беларус, с което почти всички необходими елементи са налице, ако Путин реши да атакува. Загрижеността на Джонсън беше споделена и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Това е опасен момент за европейската сигурност. Броят на руските сили нараства. Времето за предупреждение за евентуална атака намалява", каза той. 

Джонсън каза, че Обединеното кралство и НАТО няма да се намесят военно, ако Украйна бъде атакувана, но повтори, че Кремъл ще бъде изправен пред икономически санкции. "Ще обмислим какво още можем да предложим на Украйна, но трябва да ви кажа, че украинците са добре подготвени". През януари Великобритания изпрати 2 хил. противотанкови оръжия на украинска земя, за да засили отбранителната способност на страната. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата