Медия без
политическа реклама

Кървавите ритуали на австралийските спецчасти шокираха света

От специален доклад става ясно за практика, при които новите членове на патрулите в Афганистан са били принуждавани да застрелят затворник, за да извършат ''първото си войнишко убийство''

19 Ноем. 2020
БГНЕС

Австралийските елитни спецчасти са екзекутирали незаконно 39 афганистански цивилни и затворници като част от ритуали за посвещаване, предадоха световните медии. Информацията за военните престъпления идва след проведено мащабно разследване. Разкритията накараха началника на австралийските отбранителни сили да признае за ''разрушителната'' култура на безнаказаност, която цари сред специалните сили, водеща до поредица от убийства и прикрития в продължение на години.

''Някои патрули са взели закона в свои ръце, правилата са били нарушени, истории са подправени, изречени са лъжи и са убити затворници“, каза генерал Ангъс Кембъл, който се извини ''искрено и безрезервно'' на хората в Афганистан.

От шокиращите разкрития става ясно за практика, при които новите членове на патрулите са били принуждавани да застрелят затворник, за да извършат ритуал по ''първото си войнишко убийство''. От изявлението по случая също така става ясно, че войските са участвали в ''състезания за преброяване на тела“ и са прикривали незаконни убийства чрез организиране на схватки и други нарушения.

Армейски главен инспектор сам е предприел официалното разследване за ужасяващите събития, случили се между 2005 и 2016 г., в което са описани десетки незаконни екзекуции. 19 лица трябва да бъдат задържани от австралийската федерална полиция, да се изплати обезщетение на семействата на жертвите и военните да направят множество реформи. Кембъл посочи, че замесените са нанесли ''петно'' върху своя полк във Въоръжените сили и Австралия и ще бъдат пренасочени към службата на специалния следовател за военни престъпления. Той също така препоръча да им бъдат взети отличителните медали за служба, присъдени на силите за специални операции, служили в Афганистан между 2007 и 2013 г.

Премиерът на Австралия Скот Морисън  обаче се опита да смекчи ситуацията. Още миналата седмица той предупреди австралийците да се подготвят за "честните и брутални истини" на разкритията. Той също така каза, че заради смущаващите подробности документът е бил редактиран. 

След атаката на 11 септември 2001 г. в Афганистан са изпратени над 26 000 австралийски униформени служители, за да се бият заедно с американските и съюзническите сили срещу талибаните, ''Ал Кайда'' и други ислямистки групировки, припомня БГНЕС. Австралийските бойни войски официално напуснаха страната през 2013 г., но оттогава се появяват брутални разкази за поведението на елитните специални части, сред които заплахи за убийство от войските на шестгодишно дете при нападение на къща или застрелян затворник, за да се спести място в хеликоптер.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Афганистан, Австралия

Още по темата