Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кремъл страда, че и Босна му се изплъзва

Москва възнамерява да "освободи" босненците от "външния протекторат"

23 Дек. 2022
ЕПА/БГНЕС
Мария Захарова

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова критикува ЕС за предоставянето на статут на кандидатка за членство на Босна и Херцеговина и го определи като част от опит за пълно геополитическо завоюване на региона, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

През миналата седмица лидерите на ЕС, сред които и българският президент Румен Радев, взеха решение Босна и Херцеговина официално да стане кандидатка за присъединяване към съюза.

„В контекста на настоящата ситуация в света и експанзионистичната политика на Запада е явно, че това решение е обусловено предимно от задачата за пълно геополитическо завоюване на региона“, каза Захарова в прессъобщение, разпространено от руското посолство в Босна.

Тя заяви още, че ЕС използва присъединителните преговори, за да принуди балканските страни „автоматично“ да приемат външната политика на съюза и да приложат санкции срещу Русия.

„Ние имаме намерение да продължим да работим за освобождаването на суверенна и независима Босна и Херцеговина от остарелия режим на външния протекторат“, каза Захарова.

Русия вече е предупреждавала, че би възприела стъпки за присъединяването на Босна и Херцеговина към НАТО като „враждебен акт“, но това е първата критика към амбициите й да се присъедини към ЕС.

 

Ключови думи:

босна, ЕС, Русия

Още по темата