Медия без
политическа реклама

Крайнодесни планирали как да изгонят мигрантите от Германия

Неонацисти и функционери на Алтернатива за Германия се събрали на тайна среща в Потстдам

12 Яну. 2024
Correctiv
Илюстрация към разследването на "Коректив"

Функционери на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) са участвали в тайна среща в Потсдам с неонацисти, на която са обсъждали как да бъдат експулсирани  милиони чужденци и германски граждани с мигрантски корени, разкри разследване на сайта Correctiv, цитирано от радио "Дойче веле".

Германската общественост не е трябвало въобще да научава за тази среща, провела се на 25 ноември 2023 г. в хотел край Потсдам. Журналистите от Correctiv обаче са успели да проникнат в сградата и да проследят отблизо проявата.

В нея са участвали десни екстремисти, представители на популистката партия „Алтернатива за Германия" и редица крупни предприемачи, чиито имена са посочени в разследването. Сред присъстващите е имало политици, юристи, лекари и бизнесмени. Двама от участниците са били от Християн-демократическия съюз (ХДС). Техните имена обаче не се споменават в публикацията на Correctiv .

Според разследването инициатори на тайната среща са 60-годишният Гернот Мьориг, бивш зъболекар от Дюселдорф, отдавна известен в дясноекстремистките среди като един от членовете на "Дюселдорфската група", и Ханс-Кристиан Лимер, крупен инвеститор в областта на гастрономията, основател на пекарните Backwerk и на веригата от ресторанти за бургери „Hans im Glück". Самият Лимер обаче не е присъствал на срещата, а пред журналистите той е заявил, че се дистанцира от всичко, свързано с тази проява.

Обсъждано е "масовото експулсиране на чужденци от страната" – и на такива, които живеят от дълго време в Германия, имат германски паспорти или разрешителни за пребиваване, както и на пристигнали наскоро в страната хора, търсещи убежище. На срещата е бил представен конкретен „план за реемиграция". „

Всеки участник в събитието е получил персонална покана и е бил помолен да направи лично дарение от минимум 5000 евро – в брой или по банков път.

Основен оратор е бил Мартин Зелнер, лидер на неонацисткото движение Neue Rechte (Нова десница). Именно той е представил пред аудиторията така наречения "план за реемиграция", който от Correctiv определят като откровено расистки и противоречащ на Конституцията на страната. В него се посочва как и кои категории хора трябва да бъдат експулсирани от Германия. Назована е дори конкретна страна от Северна Африка, в която според плана на Зелнер трябва да бъдат изпратени над два милиона души от Германия, както и всички, които помагат на мигрантите и бежанците.

Основно три групи чужденци засяга планът: търсещи убежище в Германия, хора, които имат право да останат в Германия, и такива, които не са достатъчно "асимилирани" – вероятно става въпрос за хора с мигрантски корени. Според разследващите журналисти никой от участниците в срещата не е разкритикувал плана, но е имало изказвания, че могат да възникнат трудности при изпълнението на мерките – и най-вече при експулсирането на чужденците с двойно, включително германско гражданство.

От пресцентъра на "Алтернатива за Германия" са отрекли партията да е организатор на срещата край Потсдам и са подчертали, че АзГ се придържа към заявената си позиция по отношение на миграцията.

Ключови думи:

Германия, мигранти

Още по темата