Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ковачевски и Петков договориха първо името и самолетната връзка

Двамата премиери са единодушни, че България и Македония се намират в най-високата точка на взаимно доверие

18 Яну. 2022ОбновенаПЕТЬО ЦЕКОВСофия - Скопие
Пресконференция на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и българския му колега Кирил Петков

Пресконференция на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и българския му колега Кирил Петков

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Tuesday, January 18, 2022

Кирил Петков пристигна тази сутрин на официално посещение в РС Македония. Българската делегация, в която влизат още министърът на външните работи Теодора Генчовска,  министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, бе приветствана на летището от северномакедонския външен министър Буяр Османи. Официалната церемония по посрещането бе в Министерския съвет на РС Македония, където Петков започна разговори с новия премиер на страната Димитър Ковачевски, който встъпи в длъжност вчера. 

Целта на визитата е да се възстанови диалогът между двете страни, който бе прекъснат заради серията от избори в България и смяната на правителството в Скопие. По време на срещите няма да се подписва нов документ, а само ще бъде договорено създаване на пет работни групи - по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история. Преди разговорите Ковачевски заяви, че е умерен оптимист за вдигане на българското вето върху европейската интеграция на РС Македония, и още веднъж припомни червените линии на Скопие - РС Македония е самостоятелна държава, със свой език и своя идентичност. 

Едно от първите неща, за които двамата премиери се разбраха, е, че България ще използва краткото име на съседката "Северна Македония", а не само дългото "Република Северна Македония". И двете имена са официално признати, но България отказваше да употребява краткото име, тъй като то съдържа териториална принадлежност. Скопие пък отказваше да декларира пред ООН липсата на териториални претенции. Тази сутрин обаче правителството на Димитър Ковачевски е изпратило нота до ООН, с която декларира отказ от териториални претенции към България и останалите съседни страни - затова и България започва да използва краткото име.

До 2 месеца ще заработи самолетната линия София - Скопие, обеща премиерът Кирил Петков. Не е ясно още коя компания ще я поддържа. В момента Скопие иска 65 евро летищни такси от всеки пътник, който използва ВИП-зоната на летището в Скопие - тази цена бе платена и от участниците в правителствената ни делегация. Премиерът Ковачевски е настоял да се ускори работата върху изграждането на ГКПП край село Клепало - на пътя Сандански - Берово.

Българският премиер Петков представи приложението за диабетици dDnevnik на българската софтуерна компания Scalefocus, което е подкрепено от министерството на здравеопазването на Северна Македония. Приложението е на македонски и албански език и скоро ще бъде и на български. Scalefocus е най-големият български инвеститор в македонския IT сектор. 

Двамата премиери поднесоха цветя пред паметника на Кирил и Методий в центъра на Скопие и посетиха новия кореспондентски пункт на БТА в македонската столица.

 “Два резултата от срещите бих изтъкнал - нотата бе изпратена, това е голям жест по няколко причини. Северна Македония няма териториални претенции и това бе позитивен знак. За пръв път те направиха позитивна стъпка през последните две години. Вторият реален резултат, който постигнахме,  е договарянето на авиолинията София-Скопие. До 30 дни ще имаме яснота, до 60 дни тя ще стане реалност, за да не летим през Виена за Скопие. Докато ние обядвахме, двамата транспортни министри говореха за конкретни отсечки на Коридор 8”, така премиерът Кирил Петков обобщи резултата от визата си в Скопие.
Координацията около работните групи е договорена, следващата среща е междуправителствената на 25 януари, а след това на всеки седем дни ще има среща на някоя от работните групи. Тази координация ще се извършва от МВнР.  И историческата комисия, която се събира все по-рядко, трябва да се среща поне един път на месец. 
“Съдбата на нашите страни зависи от самите нас, а не от великите сили - и Димитър, и аз знаем това”, обясни Петков.   
“Правата на българите и липсата на всякаква дискриминация е основен приоритет. В този връзка Димитър Ковачевски си даде личния телефон, ако клубът на БТА в Скопие бъде обект на вандализъм”, заяви Петков.
Премиерът добави, че на срещата му с президента Стево Пендаровски били единодушни - че сме в най-високата точка на доверие и можем само да надграждаме. Пендаровски обещал, че в най-къс срок Северна Македония ще има посланик в София. 
“Трябва да махнем езика на омразата и в учебниците. Може да отнеме много повече време да се решат, но това, за което се разбираме трябва да бъде отразено в учебниците. Трябва да се отрази фашисткия режим, например, от националността. Трябва да разграничим ясно едното от другото”, обясни още Петков.

 

БЕЗ САНКЦИИ ОТ САЩ

„Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз. Вярваме, че това ще е от полза за всички страни в региона“, се посочва в изявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

„Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия. Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема“, се казва още в изявлението, разпространено от посолството на Съединените щати у нас в отговор на журналистически запитвания заради твърденията на републиканския конгресмен Клаудия Тени. 

Още по темата