Quantcast
Косово изгони двама руски дипломати | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Косово изгони двама руски дипломати

Прищина обяви, че ще се бори със „злокачественото влияние” на Русия в региона
1 797
 ЕПА/БГНЕС
Вьоса Османи

Двама руски дипломати са напуснали Косово, след като властите в Прищина обявиха, че са застрашили националната сигурност на страната, предаде АФП, цитирана от БНР.

Вчера по разпореждане на президента Вьоса Османи те са били обявени за персона нон грата заради „действия, който рискуват да застрашат националната сигурност“. Косовските институции са „решени да се борят със злокачественото влияние на Руската федерация и нейните пълномощници в региона“, написа Османи в Туитър.

Обществената Радио и Телевизия на Косово (RTK) показа снимки с напускането на руснаците и след това как преминават  границата със Сърбия. Медията обяви имената на дипломатите - Денис Венгерский и Алексей Кривошеев, и съобщи, че тяхната дейност, която е наблюдавана от Косовската разузнавателна агенция, е „несъвместима с дипломатическия им статут“.

Това не е първият път, при който Кривошеев е обявяван за персона нон грата, съобщава RTK, като допълва, че през януари той е бил експулсиран от Албания, тъй като системно е нарушавал мерките срещу разпространението на коронавируса.

Русия не признава независимостта на Косово от Сърбия и е водещ съюзник на Белград в лобирането срещу международното признаване на Прищина, отбелязва АФП.

Въпреки това Москва запазва дипломатическо присъствие в Прищина, базирано на акредитация към мисията на ООН.

В своя реакция руското МВнР обяви решението на Косово за дипломатите като „сериозна провокация“.

Още

ЕК призна: Отказът от руската енергия вдига употребата на въглища

20.05.2022

776
Защо буксува руското настъпление в Украйна

23.05.2022

BBC

10924
Руски неонацисти "денацифицират" Украйна

23.05.2022

2783