Quantcast
Корупционен скандал събори правителството на Естония | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Корупционен скандал събори правителството на Естония

4 055
 ЕПА/БГНЕС
1 млн. евро бяха достатъчни да съборят премиера на Естония Юри Ратас

Естонският премиер Юри Ратас подаде днес оставка след избухването на корупционен скандал във връзка с отпускането на държавен заем на строителя на недвижими имоти "Порто Франко". Той обяви решението си пред репортери и във Фейсбук, предаде БГНЕС.

"В политиката, за да разрешите трудни ситуации, трябва да направите много труден избор", каза Ратас. "В настоящата ситуация, въз основа на моите ценности, взех решението да се оттегля от поста министър-председател на Република Естония. Това решение беше взето след консултация с борда и фракцията Центристка партия, както и с най-близките ми колеги. Различни решения изглеждаха възможни, но само едно от тях е правилно."

Той добави, че това изявление всъщност означава края на настоящата управляваща коалиция, която включва още Консервативната народна партия и партията Отечество. "Центристката партия обмисля възможността да участва в естонската политика, както в опозиция, така и в коалиция", добави Ратас.

Президентката Керсти Калюлайд предложи на лидера на най-голямата опозиционна Партия на реформите Кае Калас да сформира новото правителство. "Необходимо е да се възстанови доверието към нашата държава", каза тя на пресконференция. "Естонските граждани имат нужда от ръководство, което заслужава доверие".

Генералният секретар на Центристката партия Михаил Корб обяви, че ще напусне този пост поради корупционния скандал. Той добави, че не се смята за виновен.

Корупционният скандал

Естонският прокурор Таави Перн заяви във вторник, че Михаил Корб, съветник на министъра на финансите Керсти Крахт, бизнесменът Хилар Тедер и още двама са заподозрени в обвинения в корупция във връзка с отпускането на държавен заем на предприемача "Порто Франко".

Според прокуратурата Корб се е договорил с Тедер, че ще дари до 1 милион евро на Центристката партия преди местните избори, които са насрочени за 17 октомври 2021 година. В замяна "Порто Франко", свързан с Тедер, трябва да получи заем от 39,3 милиона евро от държавата за изпълнението на проект в развитие.

Естонското правителство одобри заема през миналата година за срок от шест години при лихва от 2%. Конкурентите на "Порто Франко" посочват, че стандартният лихвен процент за такива заеми в Естония е 10% годишно. Във вторник служители на Охранителната полиция (KAPO) претърсиха офиса на KredEx, чрез които е отпуснат заема.

Според естонските медии, Хилар Тедер, след като заемът е бил одобрен, е направил няколко дарения на партията в размер на около 60 000 евро през миналата година. 

Още

"Работникът" с премиерското сако е общински съветник от ГЕРБ

04.03.2021

Обновена

62864
Саркози се упъти към затвора заради корупция

01.03.2021

3952
САЩ обвиниха в голяма корупция бившия главен прокурор на Словакия

26.02.2021

2301